Pocetna Muzika The Highlanders razigrali Nišville publiku

The Highlanders razigrali Nišville publiku

741
0
Podelite
The Highlanders su: - Miloš „Shommy boy“ Milojević – gitara, vokal, daire i usna harmonika - Dragoljub „Matt“ Zumberović – bubnjevi i udaraljke - Miodrag „Mick“ Dikić – bas gitara, akustična gitara, usna harmonika i vokal - Ilija „Ike“ Smiljanić – gitara i vokal

Ovogodišnji „Nišville“, internacionalni džez festival, bio je četvrti put bogatiji za nastup užičkog psihodeličnog hard bluz i rok benda „The Highlanders“

„The Highlanders“ su ovog avgusta na prestižnom „Nišville“ festivalu nastupili pred publikom u kojoj se iz minuta u minut povećavao broj ljubitelja njihove muzike. „Uvek dajemo svu emociju i energiju, to publika oseti i isto tako uzvrati, kaže Miloš „Shommy boy“ Milojević.

Prošlo je nekoliko dana od koncerta na „Nišville“ festivalu. Da li ste zadovoljni nastupom i reakcijom publike?

Mi uvek dajemo svu emociju i energiju na svakom našem koncertu, to publika oseti i isto tako uzvrati. Da, naravno da smo zadovoljni, pogotovo odzivom publike na bini, na kojoj smo nastupali, jer sve bine imaju programe za sebe, istih satnica, a bilo ih je devet. Imajući u vidu da nam je to četvrti nastup na ovom, slobodno mogu reći prestižnom festivalu u Srbiji i u Evropi, mi već imamo svoju publiku koja i namenski dolazi samo zbog našeg nastupa. Naravno, oni su iz Niša i kažu da će uvek doći na naš koncert do udaljenosti od 100 kilometara. Pored te „naše“ publike bilo je i nove publike, koje je iz minuta u minut bilo sve više. Dosta su igrali i osetila se ta ljubav između njih i nas. Posle nastupa su želeli da se fotografišu sa nama i da razgovaraju. Bilo je i stranaca, što nije neobično na jednom ovakvom festivalu. Jednom rečju, naravno da smo zadovoljni!

The Highlanders su:
– Miloš „Shommy boy“ Milojević – gitara, vokal, daire i usna harmonika
– Dragoljub „Matt“ Zumberović – bubnjevi i udaraljke
– Miodrag „Mick“ Dikić – bas gitara, akustična gitara, usna harmonika i vokal
– Ilija „Ike“ Smiljanić – gitara i vokal

Kakav je on bio u odnosu na prethodne?

Imali smo sreću da nas pozovu prvi put 2014. godine i tada smo poneli samo lepe utiske i osetili visoki nivo organizovanosti i opuštenosti, što je preduslov za uspešan festival. Potom je usledio novi poziv 2016. pa 2018. i evo ove godine. Svaki put je produkcija bila odlična, bez razlike na kojoj bini nastupaš. Svaki bend ima: volontera koji je zadužen za njih, koji ih dočeka i isprati, smeštaj, hranu, osveženje i poklon paket u vidu festivalskog materijala. Tako je bilo svaki put i nijednom nismo bili nezadovoljni. Mada, nama je lako ugoditi. Jedna stvar je isto vrlo bitna, to je da svaki izvođač dobije video materijal svog nastupa koji je odlično urađen. Svaki put je reakcija publike bila ista a naš nastup iskren, jer kao što sam rekao, u pitanju je čista emocija.

Koliko je zahtevan zadatak odabrati pesme za takav koncert? Ima li tu prostora za improvizaciju?

Svakako da je to težak zadatak. Pesme su naša deca i svaku podjednako volimo, naravno da se mora voditi računa o odabiru repertoara ali mi ozbiljno tome pristupamo svaki put. Naš repertoar je specifičan i zbog toga smo i zanimljivi organizatorima i publici. Mogu slobodno reći da 80% repertoara niko nigde ne izvodi uživo, a polovina od tih pesama su poznate samo dobrim poznavaocima muzike. Što se tiče improvizacije, ona je jedna od glavnih vodilja u našem sviranju, a prostora za improvizaciju u smislu odabira pesama, svakako nema. Svaka je dobro izvagana i tu je sa razlogom. Tako da nam uvek teško pada kada zbog vremenskog ograničenja moramo da skraćujemo set listu. Ove godine smo izneli devet pesama.

Nije sitnica u biografiji benda imati više nastupa na tako značajnom festivalu. Koliko je važno to iskustvo za užičke „Gorštake“?

Pored iskustva koje se stiče na svakom koncertu, a sa iskustvom definitivno nemamo problem, svakako da je vrlo značajna referenca kada se vidi gde smo sve nastupali u ovih 20 i kusur godina, a pogotovu na Nišvil festivalu koji je 2016. godine, u prestižnom britanskom časopisu „Gardijan“ i u magazinu koji izlazi u Briselu “New Europe” uvršten u 10 najboljih džez festivala u Evropi. Svakako je suvišno bilo šta reći.

Osim predstavljanja pred znalačkom i profilisanom publikom, to je verovatno dobra prilika za uspostavljanje novih kontakata. Da li je dogovorena neka saradnja?

Svakako da su ostvareni novi kontakti a oni stari potvrđeni, tako da očekujemo nove pozive za učešće na festivalima. Sam nastup pred takvom publikom i nadasve njihovom reakcijom, govori i o nama. A to je da dobro sprovodimo svoju misiju kao pravi Misionari jedinih životnih vrednosti koje bi trebalo da krase svakog čoveka, protkanih kroz tekstove i muziku koju izvodimo i emociju koju pružamo.