Pocetna Društvo Dvadeset proizvođača dobilo sredstva za plastenike

Dvadeset proizvođača dobilo sredstva za plastenike

692
0
Podelite

U okviru programa “Divac poljoprivredni fondovi u gradu Užicu” je potpisano dvadeset ugovora o dodeli sredstava za razvoj plasteničke proizvodnje.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević podsetila je da Grad Užice sa Fondacijom Divac na obostrano zadovoljstvo realizuje ovaj projekat tokom koga je sa 20 miliona dinara kroz zajednički program užička lokalna samouprava podržala poljoprivredne proizvođače u proteklih šest godina.

Ona je dodala da je Grad Užice za ovu namenu izdvojio 2,7 miliona dinara, milion dinara Fondacija Divac, dok je učešće poljoprivrednika 30 odsto. O tome koliko je bitna zajednička podrška navela je primer da je vrednost jednog plastenika 210.000 dinara, dok je učešće poljoprivrednika 44.000 dinara.

-Na ovaj način podstičemo i osnažujemo naše porodice i poljoprivrednike koji žive na selu i nadam se nastavku dobre saradnje sa Fondacijom Divac. – rekla je gradonačelnica Raković Radivojević i naglasila da će Grad Užice i dalje nastaviti ulaganje u razvoj seoske infrastrukture kako bi Užičani koji žive na selu imali što kvalitetnije uslove za život.

Direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac Ana Košel istakla je da saradnja sa Gradom Užice traje već šest godina i podsetila da je poljoprivreda jedno od strateških opredeljenja Fondacije.

-Smatramo da je zapošljavanje prioritetna stvar u Srbiji, a posebno zapošljavanje u poljoprivredi. Sarađujemo sa preko 70 lokalnih samouprava, ali Grad Užice nam je najduži partner i to je pokazatelj da dobro radimo zajedno – istakla je Ana Košel navodeći i projekte sa Poljoprivrednom školom u Požegi i druge vidove saradnje u užičkom kraju. Zatim je obavljena svečanost potpisivanja ugovora, a oamnaestogodišnja Marija Simić iz Užica zahvaljujući doniranom plasteniku želi da proširi proizvodnju cveća sa kojim se njena porodica bavi godinu i po dana u Lunovom Selu..

– Želimo da se i dalje bavimo cvećarskom proizvodnjom i proširimo proizvodnju kala i saksijskog cveća i da plasiramo po našim cvećarama. Bila je teška godina, korona i sve drugo i slabiji plasman. Nadam se da će ove godine prodaja biti bolja – rekla nam je Marija koja želi i da nastavi školovanje i u Užicu je već upisala fakultet. Voli poljoprivredu i dodaje da je ona naša velika šansa za razvoj naše zemlje. Plastenik u Karanu koji već poseduje domaćinstvo Gajić ne dozvoljava proširenje proizvodnje. Donirani plastenik omogućiće veću proizvodnju pre svega paprika. Vesna, njen suprug i dvoje dece žive od poljoprivrede.

-Mnogo mi znače ova sredstva jer je sama investicija za plastenik mnogo veća nego naša priložena sredstva. Dobijamo veću plasteničku površinu da možemo da proširimo proizvodnju – kaže Vesna Gajić koja pored paprike tipuje na malinu i kako kaže u stočarskoj proizvodnji je trenitno “povuci potegni”.