Pocetna Društvo Đaci u klupama – pet hiljada za užičke prvake

Đaci u klupama – pet hiljada za užičke prvake

884
0
Podelite

Đaci se danas vraćaju u školske klupe, u većem delu Srbije po modelu nastave koji podrazumeva časove od 45 minuta i kompletna odeljenja u učionicama, a dalji način rada zavisiće od epidemiološke situacije u lokalnim samoupravama.

Samo će se u Užicu, Novoj Varoši i Priboju nastava odvijati po drugom modelu rada, kombinovanjem neposredne i nastave na daljinu, dok će odeljenja biti podeljena u grupe .

Detaljan plan obrazovno-vaspitnog rada u školskoj godini, usvojen je na Kriznom štabu i podrazumeva tri modela, a resorno Ministarstvo poslalo je školama dopisi u vezi sa primenom epidemioloških mera.

Prvi model pripada slobodnom okruženju za sve učenike, što podrazumeva da sede zajedno, nose masku samo dok razgovaraju i odgovaraju, da vakcinisani nastavnici ne nose masku dok ne priđu učeniku na 1,5 metara.

Drugi model nastave je kombinovan, jedan dan onlajn, drugi dan neposredna nastava, dok u srednjim školama to znači smenu kombinovanog modela na dnevnom nivou, a ne sedmičnom.

Treći model je za najugroženije lokalne samouprave, koji podrazumeva za srednjoškolce onlajn nastavu, za osnovce do 4. razreda kombinovanu nastavu od 30 minuta i grupe od 16 učenika, a za osnovce od 5. do 8. razreda smenjivaće se u danu po modelu nastave.

Ministarstvo prosvete saopštilo je ranije i da danas u školu neće krenuti samo učenici koji boluju od kovida-19 ili su u karantinu zbog bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Grad Užice, pored toga što je i ove godine obezbedio školski pribor za učenike prvog razreda, svim prvacima dodeliće i po pet hiljada dinara, najavila je gradonačelnica Jelena Raković Radivojević, prilikom jučerašnjeg prijema za prvake, koji je organizovan dan ranije zbog epidemijske situacije. Na teritoriji grada ove godine u školske klupe prvi put je selo 656 đaka.