Pocetna Ekonomija Predstavljen projekat prekogranične saradnje

Predstavljen projekat prekogranične saradnje

814
0
Podelite

Projekat „Podrška za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja – ENHANCE” koji je prvi put prestavljen u utorak u hotelu „Palisad“ na Zlatiboru, implementira se u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020. Implementacija je zvanično počela 1. jula ove godine, a aktivnosti će trajati 24 meseca. Vrednost projekta je oko 200.000 evra.

Nosilac projekta je Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine, a partneri su Regionalna privredna komora Zlatiborskog upravnog okruga i Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti-Energis. Cilj je jačanje ekonomskog rasta i održivih mogućnosti zapošljavanja u industrijskim malim i srednjim preduzećima (MSP) na prekograničnom području Sarajevske makroregije i Zlatiborskog okruga, kroz razvoj kapaciteta za procenu tržišta, inovacija, brendiranja kao i saradnju i komercijalizaciju MSP iz sektora drvne, prehrambene i metaloprerađivačke industrije.

Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU), Repubilike Srbije.

Tokom sastanka na Zlatiboru, učesnici u projektu su predstavili aktivnosti i inovativne usluge za mala i srednja preduzeća koje planiraju da osiguraju u dvogodišnjoj implementaciji ovog projekta razvoj alata za procenu tržišta i alata za poboljšanje inovacijskih kapaciteta, izradu stratetegija za brendiranje proizvoda i izvozne strategije, razvoj kapaciteta e – learning, obuka zaposlenika MSP u pripremi i pisanju projakata, izradu vodiča za pristup sredstvima domaćih i međunarodnih finansijskih institucija.

-Prekogranična saradnja je od velikog značaja za naš kraj, a privrednici su uvek bili ti koji tu saradnju pokreću kao što će biti i ovog puta. Fokus projekta biće na problemu nedostatka radnika određenih kvalifikacija, a privrednici iz malih i srednjih preduzeća iz Zlatiborskog okruga i Sarajevske makroregije će kroz aktivnosti ovog projekta imati priliku da ojačaju svoje kapacitete kada je u pitanju konkurentnost i održivo zapošljavanje- izjavila je, između ostalog, ovom prilikom Ana Lapčević direktorka RPK Zlatiborskog upravnog okruga i istakla da će svi učesnici u projektu dati sve od sebe da svi ciljevi definisani projektom budu i ostvareni.

Mirsad Jašarspahić, potpredsednik Privredne/Gospodarske komore FBiH, govoreći o značaju projekta u prekograničnoj saradnji, između ostalog je rekao:

– Mislimo da ćemo mapirati sva mala i srednja preduzeća koja su osnova za eventualno privlačenje većih kapitalnih investicija . Na kraju realizacije projekta izvući ćemo barem dva ključna dokumenta koji bi mogli biti osnova za donosioce odluka u našim regijama. na koji način, kako i kojom dinamikom podržati i poboljšati rad malih i srednjih preduzeća– istakao je Mirsad Jašarspahić.

-Očekujemo, pre svega, da pomognemo malim i srednjim preduzećima iz sektora drvne, metaloprerađivačke i prehrambene industrije da razviju određene veštine, da se povežu i da imaju mogućnost da nastupe zajednički na nekim novim tržištima. Zaista postoje veliki potencijali u ova tri sektora u ove dve regije i šteta je ne dati im mogućnost da dođu do novih kupaca.- kaže Almin Mališević iz Privredne/Gospodarske komore FBiH, direktor projekta.

Po njegovim rečima u projekat će biti uključeno ukupno 90 firmi, po 45 iz Zlatiborskog okruga i iz Sarajevske mikroregije, zapravo po 15 firmi iz svakog od ova tri sektora iz obe države, kao i minimalno 90 zaposlenih i 40 nezaposlenih.

-Predviđena je i saradnja sa obrazovnim institucijama. Partneri u projektu su Tehnička škola Goražde i Tehnička škola u Požegi. Sa njima ćemo raditi na novim programima edukacije koji će biti prilagođeniji tržištu, odnosno, firmama kojima su potrebni ovi kadrovi- istakao je Mališević.

Danica Selaković, projekt koordinator RPK Užice, navodi da je razgovor o zajedničkoj saradnji sa Federalnom privrednom komorom BiH započeo krajem 2019. godine, tako da je ovaj projekat plod tih razgovora i dobre saradnje. Pripreman je u veoma otežanim prilikama izazvanim virusom korona, ali ipak, aktivnosti su privedene kraju i njegova implementacija zvanično je počela 1. jula ove godine.

-U ova tri sektora koji su obuhvaćeni projektom prepoznat je kapacitet koji oni imaju kako u Srbiji, tako i u BiH. Tu su isti problemi koji opterećuju ove grane privrede kao što je veliki nedostatak, pre svega, kvalifikovane radne snage i zato će se pored povezivanja privrednika veliki akcenat staviti i na jačanje veština nezaposlenih lica. Oni će aktivno učestvovati u realizaciji projekta kroz različite radionice, seminare i tako dalje. Cilj nam je da im pomognemo da steknu veštine koje će im koristiti kada budu konkurisali za posao-ističe Danica Selaković.