Pocetna Društvo Krivične prijave protiv investitora MHE “Ravni” na reci Prištavica

Krivične prijave protiv investitora MHE “Ravni” na reci Prištavica

1872
0
Podelite

Građanska čitaonica “Libergraf” podnela je Osnovnom javnom tužilaštvu u Užicu dve krivične prijave protiv MHE “Ravni” doo Beograd i održala uličnu akciju u prolazu na Gradskom trgu gde je putem fotografija želela da skrene pažnju sugrađana na problem.

Vladan Sinđić kaže da je “Libergraf” prikupio veliki broj dokaza koji ukazuju na postojanje osnovane sumnje da je ovo privredno društvo izvršilo krivično delo oštećenje životne sredine iz člana 264. stav 1 Krivičnog zakonika, kao i krivično delo prevara u obavljanju privredne delatnosti iz člana 223. stav 1 krivičnog zakonika i pozvao tužilaštvo da reaguje.

– Postoje osnovane sumnje da je prijavljeno privredno društvo u svojstvu investitora u vremenskom periodu od izdavanja navedene dozvole 15.12.2016. godine do dana podnošenja ove prijave, na širem području reke Prištavice koja je prirodno mrestilište i stanište strogo zaštićenih vrsta riba, kršeći propise izvođenjem radova  na izgradnji MHE “Ravni” izazvalo oštećenje životne sredine na širem prostoru, tako što je devastirano rečno korito, čime je narušio prirodni ambijent, uništavajući floru i faunu, što je za posledicu imalo nestanak živog sveta reke Prištavice – rekao je Sinđić pre podnošenja krivičnih prijava “Libergrafa”.

On je naveo prekršajne odredbe Zakona o zaštiti prirode  među kojima i člana 74. stav 1 koji glasi da je “zabranjeno korišćenje, uništavanje  i preduzimanje drugih aktivnosti kojima bi se moglo ugroziti strogo zaštićene divlje vrste biljaka, životinja uključujući i ptice i gljive i njihovo stanište”, što znači da u vodotokovima u kojima obitavaju strogo zaštićene vrste riba sa liste zaštite ne smeju izvoditi radovi na prekopavanju korita, pregrađivanju reka i stvaranja negativnog uticaja smanjenja protoka vode.

“Libergraf” kaže da je shodno Zakonu i izdavanju Vodnih uslova zabranjeno projektovanje i izgradnja cevovoda u koritu reke velike vode. Zatim da  prema Zakonu o planiranju i izgradnji član 157., jer rešenje o ptobnom radu MHE Ravni nije doneto od strane nadležnog organa, već je Ogranak EPS-a Užice kao nenadležan organ doneo “Potvrdu o privremenom priključenju elektrane na distributni sistem električne energije”.

-Zbog postojanja osnova sumnje da je ovo privredno društvo izvršilo krivično delo prevare u obavljanju privredne delatnosti iz člana 223, stav 1. Krivičnog zakonika podnosimo prijavu. Postoje osnovi sumnje da je prijavljeno privredno društvo u svojstvu investitora u nameri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica dovelo u zabludu – naveo je on razloge podnošenja druge prijave i dodao da je “Gradsku upravu za urbanizam i ovaj državni organ naveo da izda Rešenje kojim se menja pravosnažno rešenje o građevinskoj dozvoli, a investitoru odobrava izvođenje radova suprotno Vodnim ulovima izdatim od strane “Srbijavoda” kao i u Ugovoru o ustanovljenju prava stvarne službovnosti na vodnom zemljištu u javnoj svojini Republike Srbije sve na štetu imovine Republike Srbije koja se ogleda u uništavanju rečnog korita i okolnog vodnog zemljišta koje je prouzrokovano navedenim nezakonitim postupanjem prijavljenog..

Predstavnik “Libergrafa” Vladan Sinđić dodaje da “izvedena trasa cevovoda nije bila jednaka projektovanomk stanju iz dozvole od 2017. godine zbog čega je investitor traži izmenu građevinske dozvole  i to tako da navodi da se izmena tiče samo dve parcele blizu vodozahvata, a da je ostalim delom trasa nepromenjena. Međutim, ovim izmenama uneta i obuhvaćena je deonica gde cevovod ide direktno u korito malih voda u dužini od 78 metara – navodi on i dodaje da je dužina cevovoda 2,3 kilometra. Prištavica izvire u Alinom potoku i nizvodno od Stopića pećine daruje izvor Zmajevac za snabdevanje vodom mnogih sela . Lokacija MHE je na prelasku između opštine Čajetina u Užice i  poznata je kao rezervat potočne pastrmke kojoj je ovo prirodno mrestilište.