Pocetna Društvo Korak bliže zdravlju – stazom oko Užicu

Korak bliže zdravlju – stazom oko Užicu

561
0
Podelite

Akcija Planinarskog saveza Srbije, Dan pešačenja, 11. septembar, posvećena je popularizaciji kretanja uprirodi, sa planinarima.

Užičani koji žele da učestvuju u ovoj akciji, potrebno je da se pojave u subotu, 11. septembra u osam časova na gradskoj plaži u Užicu, ispred hotela „Turist“. Polazak je sa 410 metara nadmorske visine, a pešači se starom „ćirinom“ prugom do druge hidrocentrale, zatim preko tunela na staroj pruzi, pa preko tunela na novoj pruzi i preko tunela na magistrali prema Zlatiboru, izlazak je na prvi vidikovac prema Velikoj brani na Đetinji.
Sledeći vidikovac tokom pešačenja je prema Starom gradu i zatim izlazak na vidikovac Orlovac na 732 metra nadmorske visine, iznad Bioktoša, na Velikom Zabučju. Sledi silazak na Malo Zabučje, na vidikovac Drenovac na 680 metara nadmorske visine, sa koga se pruža pogled na predgrađe Užica, Krčagovo.
Silazak je u Veliki park na 400 metara nadmorske visine, gde je kraj akcije.

FOTO ZOKI

Staza za pešačenje duga je osam kilometara uz uspon od 350 metara i pogodna je za sve uzraste.

Akciju Dan pešačenja podržali su Grad Užice, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Ministarstvo prosvete, nauke i tehološkog razvoja, s obzirom na značaj rekreativnih aktivnosti u prevenciji mnogih oboljenja kao i faktora rizika za njihovo nastajanje.

Svi koji su zainteresovani mogu da učestvuju u ovoj šetnji, potrebno je samo da imaju obuću za suv i neravan teren, vodu i dobro raspoloženje. Vodič na stazi bićr Ivan Obućina, planinarski vodič MB 495, iz Planinarskog društva “Rujno” iz Užica. Telefon za informacije 065 5000 622.