Pocetna Društvo Sevojno je Gradska opština bez nadležnosti

Sevojno je Gradska opština bez nadležnosti

1378
0
Podelite

– Ovaj problem se odražava i na Grad Užice, i sigurno bi svima bilo lakše, kada bi Sevojno imalo više nadležnosti, a ne da se ti problemi godinama guraju pod tepih stalnim ponavljanjem o ulaganjima grada u Sevojno. Pravi se lažna slika da nama, Sevojničanima nije potrebno da sami kažemo šta hoćemo i želimo, već da drugi mogu da se staraju o nama bolje nego mi sami – navodi Avram Ilić, odbornik Zdrave Srbije (ZS) u sevojničkoj skupštini

Zvanična inicijativa da Sevojno dobije status Gradske opštine pokrenuta je pre deset godina. Građani su se prvi put izjašnjavali za lokalnu vlast na izborima 2014. godine, a na proteklim Ujedinjena sevojnička opozicija osvojila je 30 odsto glasova, odnosno pet od ukupno 15 mandata od kojih su tri mandata Zdrave Srbije. Za Avrama Ilića iz Zdrave Srbije važnije od mandata jeste pitanje na kome stalno insistira i koje glasi šta su Sevojničani dobili formiranjem Gradske opštine? Podseća da je cilj osnivanja da građanima olakša rešavanje životnih problema i omogući da svoja prava ostvaruju u svom mestu, kroz decentralizaciju vlasti, odnosno preuzimanjem nadležnosti od Grada, što je i bila volja naroda na referendumu za osnivanje Gradske opštine Sevojno.

– Ono što danas vidimo jeste da to nije slučaj u Sevojnu, gde na većinu pitanja meštana sledi odgovor “za to morate ići u Užice”, jer Gradska opština trenutno ima samo dve nadležnosti, sport i kulturu, a kao posledicu toga i minimalan budžet. I to ne razvojni nego potrošački, koji nije dovoljan čak ni da zadovolji potrebe te dve nadležnosti koje ima, već da uglavnom služi za podmirivanje troškova funkcionisanja opštine tako da Sevojno godinama stoji u mestu, da ne kažem nazaduje – ocenjuje Ilić. Sevojno ima oko 8.500 stanovnika, a budžet za ovu godinu planiran je u iznosu od oko 20 miliona dinara s tim da je rebalansom zbog priliva prolongiranih poreza iz prošle godine zbog epidemije projektovan na 27 miliona dinara.

– Moj utisak je da više od polovine Sevojničana to ne zna, ali mi zaista imamo odbornike tačnije 15, koji gotovo ni o čemu bitnijem za Sevojničane ne odlučuju i Skupštinu koja je na neki način skrivena od javnosti, jer se sednice ne snimaju i nigde ne emituju, što sam više puta tražio, ali je jednoglasno odbijano. Na taj način građani su uskraćeni da saznaju šta tačno rade odbornici za koje glasaju na izborima i ko su u stvari ti odbornici – komentariše Ilić izostanak prisustva u medijima sevojničkog skupštinskog života. Dodaje da Sevojno ima većnike, za privredu, poljoprivredu, ekologiju, zdravstvo i za još tri oblasti, sport, infrasturkturu i zaštitu životne sredine, koji većinom imaju nadležnosti, a koje Sevojno nema u budžetu od “nula” dinara, a samim tim i nikakve mogućnosti da nešto urade.

– O svemu ovome ćuti se godinama, jer oni koji vrše vlast i oni koji su vršili vlast u prethodnm periodu, u oba slučaja SNS nisu imali volje, a možda ni želje da se tim pitanjima bave. Takođe, sve inicijative i predlozi od nas, kao opozicije, da Sevojno dobije više nadležnosti su jednoglasno odbijeni. Mi imamo Gradsku opštinu bez Gradske opštine! – poručuje odbornik Zdrave Srbije. Smatra da se na kraju ovaj problem odražava i na Grad Užice i dodaje da bi sigurno svima bilo lakše, kada bi Sevojno imalo više nadležnosti, a ne da se ti problemi godinama guraju pod tepih stalnim ponavljanjem o ulaganjima grada u Sevojno. Jer prema njemu na taj način pravi se lažna slika da Sevojničanima nije potrebno da sami kažu šta hoće i žele, već da drugi mogu da se staraju o njima bolje nego oni sami! Ilić podseća i na obećanja tokom proteklih izbora. Jedno od njih je bila i pasarela preko koju je obećala ministarka Mihailović , da će biti urađena zbog 47 dece koja žive u naselju Rujevac i koja do dan-danas nije urađena kao ni zamena magistralnog cevovoda čije pucanje ostavlja sevojničane često bez vode, a bez obećane kanalizacije je i naselje “Save Šumanovića”. Obećan je i kružni tok na ulasku u Sevojno, zadruga za poljoprivrednike da bolje plasiraju svoje proizvode, dok je ministar Popović najavio novi inovacioni centar u Sevojnu…

– Ono što na kraju mogu da kažem, i što je jedan od prioriteta u programu Zdrave Srbije jeste decentralizacija vlasti i mi ćemo u tome istrajati. To građani prepoznaju kod nas, što potvrđuje činjenica da je članstvo stranke sve brojnije i da zadobijamo poverenje građana kao stranka kojoj je interes građana na prvom mestu – zaključuje odbornik Zdrave Srbije Avram Ilić koji je i poverenik ZS u Sevojnu.

Veći troškovi

-Na neki način građani su obmanuti, jer Gradska opština nikada nije formirana do kraja. Dobila je naziv, Statut i radna tela, ali Sevojno i dalje funkcioniše kao mesna zajednica s tim da ima veće troškove funkcionisanja nego mesna zajednica. Svedoci smo da je predsednik dolazio na otvaranje sportske hale u Krčagovu, da su bili pozvani svi sportisti i klubovi na otvaranje, treneri sa svojom decom tako da su poziv dobili i sportski klubovi iz Sevojna. Odazvali su se uz obećanje nadležnih da će im ustupiti termine u hali u Krčagovu, jer do sada sportska hala u Sevojnu nije u upotrebi.

Desant

U opštinu koja je imala 6.700 glasača tokom proteklih izbora došlo je deset ministara i kao jedanaesta predsednica Vlade Ana Brnabić. – Bila je to ofanziva državnih funkcionera na Sevojno. Koliko je novca potrošeno za sve te posete, verujem da iznos premašuje sevojnički budžet – smatra Ilić.

Pedijatar

Jedno od pitanja koje Ilić potencira jeste i potreba za pedijatrom u drugoj smeni u sevojničkoj ambulanti. Pedijatar je popodne radio par meseci posle izbora, a danas Sevojničani vode decu ponovo u Užice u dispanzer.

Sport i kultura

Gradska opština trenutno ima samo dve nadležnosti, sport i kulturu, a kao posledicu toga i minamalan budžet, navodi odbornik ZS u Sevojnu. Budžet za sport iznosi 3,5 miliona dinara što je znatno manje nego u Gradu Užicu.