Pocetna Društvo Slava heroju s Mačkovog kamena

Slava heroju s Mačkovog kamena

615
0
Podelite

Povodom godišnjice bitke na Mačkovom kamenu i herojske pogibije pukovnika Dušana Purića 22. septembra 1914. godine položeni su venci na spomen bistu i odata pošta legendarnom komandantu Četvrtog puka “Stevan Nemanja” koji se nalazio u sastavu Užičke vojske.

Vence su položile delegacije Udruženja potomaka ratnika “Major Kosta Todorović” i užičkog SUBNOR-a, a prisutnima se obratila  predsednica Udruženja Miljka Pilčević koja je govorila o “oficirskoj bici” i njenom heroju  u kojoj je samo Dunavska divizija u čijem je sastavu bio Četvtrti puk izgubila 118 oficira.

Bitka na Mačkovom kamenu na planini Jagodnja (Ljubovija) dogodila se u odsutnom momentu Bitke na Drini i  prema oceni vojnih stručnjaka i istoričara bila je jedna od najžešćih i najkrvavijih bitaka na početku Prvog svetskog rata posle koje je bojište bilo prekriveno telima vojnika obe, austrougarske i srpske vojske koje su ga samo u jednom danu četiri puta osvajale.

– U borbama na Mačkovom kamenu gubici su dostigli skoro četvrtinu brojnog stanja Četvrtog puka “Stevan Nemanja”. Iz stroja je izbačeno 812 boraca, od toga 99 poginulih, 589 ranjenih, 154 nestalih…Poginuo je i komandant Dušan Purić, a telo svog mrtvog komandanta vojnici i starešine nosili su četiri dana odbijajući da ga sahrane dok nije stigla naredba komandanta Prve armije, generala Petra Bojovića – podsetila je Pilčević na činjenice  i zapovest koja je ušla u legendu.

-Vojnici, mi smo ovde došli da ginemo za otadžbinu. Komandiri ispred svojih vodova i četa, komandiri ispred svojih bataljona, a ja ću ispred svih. Za mnom! U juriš! Za slobodu i otadžbinu! – poslednja je zapovest pukovnika Purića u jurišu na naprijatelja ispred svojih Užičana.

Na početku Prvog svetskog rata Dušan Purić se sa svojim pukom nalazio na šarganskim položajima štiteći otadžbinu od prodora austrougarske vojske iz pravca Višegrada prema Mokroj Gori i Kremnima. Vrhovna komanda izdala je tada naređenje da Četvrti puk stigne do Mačkovog kamena kako bi srpska vojska sprečila prodiranje Austrougara u dubinu Srbije i tada se dogodila bitka u kojoj je za osam dana 12.000 srpskih vojnika izbačeno iz stroja.

Zahvaljujući Udruženju potomaka ratnika “Major Kosta Todorović” pukovnik Dušan Purić dobio je 2010. godine jedini spomenik u Srbiji, spomen bistu u parku ispred zgrade Komande u Užicu, skoro čitav vek posle pogibije.

Dušan Purić je rođen u Ivanjici 1873. godine, а posle herojske smrti sahranjen je u porti Valjevske crkve da bi kasnije 1948. godine njegove kosti bile prenete u porodičnu grobnicu na Novom groblju  u Beogradu.