Pocetna Društvo Akcija učenika o vezivanju pojasa

Akcija učenika o vezivanju pojasa

928
0
Podelite

Podelom promotivnog materijala učenici Tehničke škole „Radoje Ljubičić“, članovi sekcije za bezbednost saobraćaja učestvovali su u obeležavanju Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda. Posebno su istakli značaj vezivanja pojasa u vozilima, a naročito na zadnjem sedištu.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja u Užicu 2020.godine sigurnosnim pojasom na zadnjem sedištu putničkih automobila u naselju bio je vezan svaki sedmi putnik a van naselja svaki peti, što je zabrinjavajuće mali procenat.

Miloš Milutinović, profesor saobraćajne grupe predmeta rekao je da za ovakve akcije interesovanje učenika je ogromno, a da ih 15 učestvuje u ovoj akciji na Trgu partizana.

-Cilj je da edukujemo stanovništvo o značaju vezivanja sigurnosnog pojasa. Po statitističkim podacima u Srbiji 84 odsto vezuje pojas na prednjem sedištu, a samo 20 odsto ljudi na zadnjem sedištu. To nam ukazuje da vezivanje pojasa još uvek nije na zadovoljavajućem nivou, a posledica je da godišnje zbog toga pogine oko 100 ljudi-istakao je Milutinović.

On je naveo da sa učenicima ove škole organizuju različite akcije iz bezbednosti u saobraćaju i u drugim opštinama Zlatiborskog okruga jer su regionalna škola.

Učenica Klara Kovačević očekuje da će deljenjem promotivnog materija ukazati na važnost vezivanja pojasa i na prednjem i na zadnjem sedištu automobila.

-To je velika pasivna bezbednost i mnogo nam može pomoći pri sudaru. Mi koji vozimo koristimo pojaseve i zato je važno da svojim primerom utičemo i na druge u saobraćaju-navela je Klara.

Učenica Tijana Ćirović dodaje da su njima ove akcije zanimljive jer praktično primenjuju znanja i zato što se brinu o bezbednosti građana Zlatiborskog okruga.

-Vrlo je važno da i mi mladi vezujemo pojas, ali i da se normalno ophodimo u saobraćaju da ne bismo ugrozili ni svoj, ni život drugih učesnika. Mobilni telefoni, glasna muzika i sekund nepažnje mogu da dovedu do velike katastrofe-objasnila je Tijana.

Slobodan Šiljković, član Gradskog veća za saobraćaj naveo je da Užice spada među bezbednije gradovima u poređenju sa Valjevom i Kraljevom koji su približne veličine.

-U dogovoru sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i u narednom periodu nastavićemo sa akcijama i obukama od preškolskog do srednjoškolskog uzrasta. Po podacima iz Policijske uprave Užice za prvih šest meseci pokazuju da je najviše nezgoda bilo usled upravljanja vozila pod dejstvom alkohola, a zatim nepropisne brzina-naveo je Šiljković.

Jedan od primera brige o bezbednosti najmlađih su besplatna sedišta za bebe koje svake godine obezbeđuje Grad Užice uz obuku u Crvenom krstu kroz koju prolaze svi roditelji. Ove godine kupljeno je 650 sedišta za bebe, a biće nabavljena i naredne godine za svu novorođenčad.

Od 2007.godine u Srbiji se obeležava Dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda na inicijativu Svetske zdravstvene organizacije.

Slobodan Grbić, član Gradskog veća za socijalnu politiku navodi da je važno zajedno sa učenicima da skrenu pažnju na bezbednost u saobraćaju, kako bi se smanjio broj žrtava. -Veliki doprinos kod saobraćajnih nezgoda u zbrinjavanju povređenih imaju zdravstveni radnici, policajci i vatrogasci i svi zaslužuju priznanje- zaključio je Grbić.