Pocetna Društvo Organizovano odlaganje kabastog otpada u Užicu

Organizovano odlaganje kabastog otpada u Užicu

600
1
Podelite

Od ovog vikenda 26-29. novembra u Užicu počinje da se realizuje nov načina upravljanja kabastim otpadom kroz projekat  “Uspostavljanje sistema za održivo upravljanje kabastim  otpadom, na teritoriji gradova Užice I Tuzle (BWL) čiji je nosilac Regionalni centar za upravljanje otpadom “Duboko”. Projekat traje 18 meseci a realizacija je počela u martu ove, a završiće se u avgustu naredne godine. Ukupna vrednost projekta koji kofinansira Evropska unija  je preko 576.000 evra od kojih je  za Grad Užice opredeljeno oko  277.000 evra.

Užičani će svoj kabasti otpad odlagati u narandžaste kontejnere na 20 lokacija raspoređenih po mesnim zajednicama.

Dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica pozvala je sugrađane da se uključe u realizaciju projekta I da daju svoj doprinos. Kako je rekla i u narednom periodu biće nastavljena  nabavka komunalne opreme i vozila, ali i upošljavanje većeg broja radnika.

-Bez učešća svakog pojedinca ovaj projekat sigurno neće biti uspešno realizovan. Zato, sigurna sam da će građani Užica prepoznati značaj pravilnog upravljanja kabastim otpadom, zarad očuvanja životne sredine čistijeg i lepšeg Užica u budućnosti. Pozivam Užičane da kabasti otpad odlažu u kontejnere koji će ovog vikenda biti postavljeni na lokacijama širom grada i da to čine svakog poslednjeg vikenda u mesecu- rekla je Raković Radivojević.

Mr Momir Milovanović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom “Duboko” uz zahvalnost gradu  istakao je da su ovo najbolji primeri kako se međusobnom saradnjom dolazi do dobrih rezultata.

-Za nas je ovaj projekat veoma važan jer kabasti otpad više neće dolaziti pomešan sa komunalnim otpadom, što će pre svega uticati na manje opterećenje tela deponije. Taj otpad će biti tretiran u drobilici a usitnjeni materijal će se usmeravati u dalje tokove. Ekonomski isplativi deo otpada će se plasirati na tržište sekundardnih sirovina, a deo koji nema tržišnu vrednost biće za cementnu industriju, dok će ostatak biti deponovan i zauzimaće manji prostor-objasnio je Milovanović.

Miloš Radojević, menadžer  BWL projekta najavio je planirane aktivnosti i pozvao građane da kabasti otpad iznesu na predviđene lokacije.

-Plan je da se svakog poslednjeg vikenda, u svim narednim mesecima, organizuje postavljanje i preuzimanje ovih kontejnera na istim lokacijama, kako bi se tokovi kabastog otpada vremenski i lokacijski ograničili i na taj način celokupan sistem učinio izvodljivijim za upravljanje. Narandžaste kontejnere će postavljati i preuzimati JKP Bioktoš, a njihovu sadržinu će dopremati na prostor Reciklažnog dvorišta u RCUO Duboko. Na toj lokaciji, kabasti otpad će se razvrstavati po sirovinskom sastavu i spremati za usitnjavanje u mobilnoj drobilici koja se, takođe nabavlja kroz ovaj projekat. Projektom je predviđeno da se kabasti otpad organizovano prikuplja i sa teritorije seoskih mesnih zajednica, pri čemu će ta dinamika biti nešto ređa nego u gradu, odnosno postavljanje i pražnjenje kontejnera biće kvartalno. U seoskih mesnim zajednicama krećemo početkom 2022.godine i do tada ćemo  informisati javnost-precizirao je Radojević.

U kabasti otpad spadaju stari nameštaj, dušeci, pokućstvo, bela tehnika, tepisi, stolarija, tehnička oprema, auto gume i auto-plastika, gabaritna ambalaža i sve drugo što nije komunalni i može se odlagati u narandžaste kontejnere.

Građani mimo utvrđenih termina mogu I sami dovoziti  kabasti otpad na lokaciju Reciklažnog dvorišta na deponiji Duboko, bez nadoknade, u postavljenim boksovima od 7-14 časova svakog radnog dana.

1 komentar

  1. O kojih 20 mesnih zajednica se radi? Da li su sve na teritoriji grada Uzica ili postoje i neke druge, lokalno zaseoci, Kao sto su Kremna, Bioska, Sljivovica itd?

Ostavite odgovor