Pocetna Društvo Izvršenje budžeta u skladu sa planiranim

Izvršenje budžeta u skladu sa planiranim

602
0
Podelite

Odbornici Gradske skupštine Užica usvojili su Izveštaj o izvršenju gradskog budžeta za prvih devet meseci ove godine za koji je rečeno da će do kraja godine biti ostvaren u idelnom obimu. Na početku trinaeste sednice odbornici su minutom ćutanja
odali poštu nezavisnoj odbornici dr Radmili Smiljanić i dr Milošu Božoviću, ranije odborniku sa liste SNS-a koji su nedavno preminuli.

– Svaka kap krvi za dr Radmilu Smiljanić značila je život – rekla je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević govoreći o humanosti i visokom profesionalnim dometima nekadašnje načelnice užičke transfuziologije koja je i za skupštinskom govoricom svoja mišljenja i predloge iznosila snažno uvek za dobrobit svojih sugrađana.

Odbornički mandati dodeljeni su Nebojši Stranjakoviću sa liste SNS i Marku Đokiću iz ZS. Sa dnevnog reda skinuta je jedanaesta tačka i Odluku o ukidanju lokacije za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gorjanima (PPOV) iz Prostornog plana grada Užica zbog gradnje regionalnog postrojenja za otpadne vode u Požegi.

Izveštaj o izvršenju budžeta za prvih devet meseci podneo je gradski većnik za budžet i finansije Miodrag Petković koji je podsetio da je ovogodišnji budžet imao dva rebalansa. Da se krenulo sa 3.015.000.000 dinara, da je prvo povećanje bilo 188 miliona dinara, a drugo 144 miliona krajem septembra i da iznosi 3,4 milijarde dinara. U navedenom periodu ostvarenje prihoda bilo je 2.520.000.000 dinara, a rashoda 2.130.000.000 dinara. Dodao je da je sa 24. novembrom budžetski prihod 90 odsto, da će do kraja godine biti sto odsto ostvaren, dok je rashodovna strana na prvih devet meseci iznosila oko 60 odsto uz napomenu da se u poslednjem kvartalu odvijaju plaćanja za izvedene radove što utiče na rashodovnu stranu i da se očekuje izvršenje planiranog.

– Finansiranje infrastrukturnih ulaganja u gradu Užicu odvijalo se dominantno iz tekućih prihoda (poreza) , a ne iz kredita – naveo je većnik za budžet uz navođenje podatka da će za ranije uzete kredite za vraćanje glavnice i kamate grad ove godine izdvojiti 145 miliona dinara, ali da se kreditna zaduženost grada Užica koja je iznosila 344 miliona dinara privodi kraju. Petković je rekao da je opredeljeno znatno više sredstava za gradnju infrastrukture, ulica, za mere nergetske efikasosti 70 miliona dinara što je najveće izdvajanje iz budžeta u Srbiji i da je prošle 600 porodica, a ove 900 porodica koristilo ova sredstva.

Odbornici Zdrave Srbije pitali su za nerealizovane projekte i stavke čije je ostvarenje u neznatnom procentu. Avram Ilić je insistirao na objašnjenju šta će biti sa 40 miliona dinara za koliko je veća tekuća budžetska rezerva prošlim rebalasom i od koje je utrošeno svega 4,8 miliona, da li će sredstva biti preneta u naredni budžet ili imati prenamenu? Isto pitanje postavio je i odbornik ove stranke

Vladan Virijević uz pitanje šta je sa realizacijom fekalnog kolektora u Turici, rezervoara Volujac, vodovoda Lužnička dolina-Karan, u Potpeću i LJubanjama. Većnik Petković je odgovorio da je sa sredstva tekuće budžetske rezerve povećana zbog situacije sa kovidom i potrebom reagovanja u vanrednim situacijama i da će biti preneta u naredni budžet. Odbornici Zdrave Srbije nisu bili zadovoljni odgovorom izražavajući sumnju o mogućnostima nenamenskog trošenja, jer za vanredne događaje služi stalna budžetska rezerva za koju su rekli da nemaju ništa protiv da bude povećana kao i da ne veruju u vanredne događaje do kraja godine koji bi uslovili trošenje 40 miliona dinara. Govoreći o balastu kreditne zaduženosti od pre nekoliko godina odbornica ZS Slađana Stanković pitala je većnika Petkovića da li je on obavljao istu funkciju kada su podizani krediti dok je gradonačelnik Užica bio Tihomir Petković. Direktor “Užice razvoja” Nikola Maksimović odgovorio je na pitanje odbornika ZS da su u Turici počeli radovi u septembru, urađena dva kraka, u toku su mašinski i građevinski radovi i da će u budžetu za narednu godinu biti izdvojeno još 35 miliona dinara za nastavak radova na sekundarnoj mreži u Turici. Prema njegovim rečima u Lužničkoj dolini se očekuje završetak radova do kraja godine, a u LJubanjama početak radova na vodovodu od 1,2 kilometra iduće nedelje. Razlog za izostanak radova na vodovodima u Volujcu i Potpeću jesu nerešni imovinsko-pravni odnosi, dodao je on.

Usvojena je i odluka o osnivanju Regionalnog centra za vodne usluge “Skrapež” Požega kao i njegov statut shodno sporazumu o međuopštinskoj saradnji. Osnivači preduzeća u čijoj će nadležnosti biti Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda su pored grada Užica, opštine Arilje, Ivanjica, Kosjerić i Požega. Na 13. sednici usvojene su i nove osnovice za porez na imovinu s obzirom na kretanje i promet na tršištu nekretnina u ovoj godini.
Prosečna cena kvadratnog metra na osnovu koje je za 2021. godinu utvrđena osnovica poreza na imovinu za nepokretnosti obveznika koji ne vode poslovne knjige u najopremljenijoj zoni ( I zona) je: garaže 40.632,00 dinara poslovni prostor- 93.707,00 dinara stan 91.453,00 dinara. Novi porezi na nepokretnosti primenjuju se od 1. januara iduće godine. U ovoj zoni od Aleksića mosta do Krčagova živi najveći deo Užičana.

Stanje bezbednosti saobraćaja za prvih šest meseci 2021. godine se može oceniti kao nepovoljnije u odnosu na isti period prethdone godine, navedeno je na sednici. Izveštaj je podneo gradski većnik za saobraćaj Slobodan Šiljković.

U periodu januar – jun 2021. godine, na području grada Užica registrovana je ukupno 121 saobraćajna nezgoda, što je za 5 saobraćajnih nezgoda više ili 4,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Posmatrajući saobraćajne nezgode sa nastradalim licima evidentan je porast broja saobraćajnih nezgoda od 14,6 odsto. Tokom izveštajnog perioda, na području grada Užica poginula su 3 lica, što je za 2 lica više u odnosu na prethodnu godinu. Posmatrajući broj saobraćajnih nezgoda za prvih šest meseci ove godine najugroženije je uže gradsko područje sa 29 nezgoda sa nastradalim licima i 32 sa materijalnom štetom, u kojima je 8 lica zadobilo teške i 28 lake telesne povrede), dok je sa aspekta najtežih posledica državni put Užice – Uzići najugroženiji, gde su u 11 nezgoda sa nastradalim licima i 6 sa materijalnom štetom, 2 lica poginula, 2 lica su zadobila teške i 15 lake telesne povrede. Najveći broj udesa dogodio se u maju i to je najkritičniji mesec u prvom polugođu što se dovodi u vezu sa odvijanjem poljoprivrednih radova.
Usvojen je koncesioni akt za upravljanje javnim parkiralištima o čemu je većnik za saobraćaj Slobodan Šiljković naveo da je u planu gradnja parkinga vrednosti 3 miliona evra. Za direktora Gradskog kulturnog centra na današnjoj sednici imenovan je vajar Filip Baralić , ranije odbornik SNS-a.