Pocetna Društvo Stop nasilju

Stop nasilju

604
0
Podelite

U okviru svetske kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ članice Ženskog centra Užice u saradnji sa udruženjima seoskih žena, između ostalog, podsetile su na značaj SOS telefona čiji rad sada finansijski pomažu samo Užice i Čajetina iako on daje usluge svim žrtvama nasilja na području Zlatiborskog upravnog okruga. Još jednom su ukazale na potrebu za regionalnom sigurnom kućom

Sloganom „Stop nasilju“ članice Ženskog centra Užice su u saradnji sa udruženjima seoskih žena iz Zlakuse i Potpeća danas počele uličnu akciju na Trgu partizana u Užicu i tako nastavile kampanju “16 dana aktivizma”. Ovu kampanju protiv nasilja nad ženama Ženski centar Užice juče je počeo u Prijepolju na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar. Kampanja se završava zaključno sa 10. decembrom – Međunarodnim danom ljudskih prava.

Ženski centar Užice će i ove godine u vreme kampanje zagovarati bolju zaštitu žena od nasilja, veći broj socijlanih usluga za podršku ženama za izlazak iz nasilja sa posebnim fokusom na izgradnju regionalne sigurne kuće na području Zlatiborskog okruga. Jedina sigurna kuća na ovom području je u Priboju sa osam ležajeva, dok je u celoj Srbiji 331 smeštajno mesto što je za evropske standarde i prema Istanbulskoj konvenciji duplo manje. Ženski centar Užice ponovo skreće pažnju i na regionalno finansiranje SOS telefona za žene žrtve nasilja s obzirom da se pružaju usluge ženama sa područja celog Okruga. Radmila Gujaničić, predsednica UO Ženskog centra Užice podseća da rad SOS telefona finansiraju samo Grad Užice sa 300 i opština Čajetina sa 250 hiljada dinara.

-Da bismo plaćali žene koje rade na pružanju ove usluge koja je licencirana i u sistemu je usluga socijalne zaštite, potrebno nam je 3,2 miliona dinara na godišnjem nivou. Svake godine se obraćamo svim lokalnim samoupravama na području Okruga. Jedan broj njih je prethodnih godina i planirao sredstva za SOS telefon po našem predlogu od po 250 hiljada dinara, ali to ipak uvek ostane „mrtvo slovo“ na papiru. Sada se za nedostajuća sredstva snalazimo na razne načine. U svemu tome veliki je nedostatak što nemamo više funkcionalne savete za rodnu ravnopravnost i odborničku žensku mrežu koje su razumevale značaj našeg rada i sa kojima smo nekada imali odličnu saradnju, a koja je nažalost od 2016. godine potpuno zamrla u skoro svim lokalnim samoupravama – navodi Radmila Gujaničić.

Prema rečima Vesne Bogdanović koja je zadužena za pravne poslove, od početka ove godine zaključno sa 25. novembrom bilo je 940 poziva na SOS telefon, a 74 žene su dobile različite vrste pomoći i podrške u nasilju. Očekuje se da će i ove godine biti oko hiljadu poziva što je do sada bio godišnji prosek.

-Osim putem telefona, mi pružamo i individualne konsultacije u našim prostorijama, ali zbog epidemije smo prošle godine prešli i na ostale vidove podrške onlajn – kaže Bogdanović, dok je psihološkinja Nevena Ostojić još jednom ukazala na značaj prepoznavanja psihološkog nasilja koje je preduslov za druge oblike nasilja.

Mirka Šunjevarić, predsednica Udruženja žena „Zlakušanke“ koje postoji od 2011. godine, kaže da je Udruženje više godina uključeno u ovu akciju Ženskog centra Užice, a sada su i konkretno došle da je podrže.

-Žene treba zaštititi kako u gradskim, tako i u seoskim sredinama, jer nasilja ima svuda dosta, a mi, seoske žene, maksimalno se trudimo da damo svoj doprinos svemu tome – ističe Mirka Šunjevarić koja smatra da seoske žene nisu „baš spremne“ da prijave nasilje.

Ženski centar Užice kampanju je započeo u Prijepolju 25. novembra zajedno sa ženama iz udruženja seoskih žena na području jugozapadne Srbije i udruženjima iz Mreže žene protiv nasilja. Tim povodom, održana je ulična akcija i okrugli sto posvećen zaštiti žena od nasilja na području jugozapadne Srbije i položaju žena na selu u organizaciji „Foruma žena“ iz Prijepolja u saradnji sa Ženskim centrom Užice, „Fenomenom“ iz Kraljeva , „Impulsom“ iz Tutina, „Damadom“ iz Novog Pazara i seoskim udruženjima žena iz Prijepolja, „Vedrina Polimlja“, „Ekspanzija Brodarevo“ i „Kamenogorke“.

Za 29. novembar u Vranjačkoj Banji u podne je planirana ulična akcija u saradnji sa udruženjem seoskih žena Vrnjačke Banje, kod Vrapca, a u Arilju 3. decembra ulična akcija biće održana u saradnji sa udruženjema žena Ružica i Ariljke, na šetalištu u centru grada.