Pocetna Društvo Obeležena 80. godišnjica bitke na Kadinjači (FOTO)

Obeležena 80. godišnjica bitke na Kadinjači (FOTO)

937
0
Podelite

Povodom 80. godišnjice bitke na  Kadinjači služen je parastos, položeni venci i odata počast herojima Kadinjače koji su poginuli braneći Užičku republiku pred znatno nadmoćnijim fašističkim okupatorom.

Organizatori komemoracije bili su Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova  Srbije, Grad Užice i Narodni muzej Užice.

Polaganju venaca uz pratnju vojnog orkestra prethodila je počasna paljba  posle čega su usledilla obraćanja i prigodan umetnički program.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević  istakla je da su Užičani ponosni na 67 dana Užičke republike koja je ohrabrila antifašistički front u Evropi i ulila veru da se snažnim otporom heroji Kadinjače pružili veru da se snažnim otporom može ostvariti san o slobodi i dostojanstvenom životu.

_ Kada se najvrednije žrtvuje a to je život – to zaslužuje naše najveće poštovanje i to ne samo nas koji živimo u Užicu već svakog slobodoumnog čoveka koji ume da ceni vrednost života i ljudsku žrtvu – rekla je gradonačelnica Užica i dodala da u danu kada se poklanjamo senima palih boraca Radničkog partizanskog bataljona poručujemo da nikada neće biti zaboravljeni.

Izaslanik predsednika Republike Srbije, ministarka za rad i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević   istakla je da je “narodnooslobodilačka borba važan deo našeg identiteta i da poštujući herojsku prošlost gradimo prosperitetnu budućnost”. Ona je rekla da su Užičani bili i ostali junaci našeg roda i 29. novembra 1941. godine dostojni svojih predaka.

– Dostojni svojih hrabrih predaka još istranije treba da se borimo za našu Srbiju i gradimo zemlju ravnopravnih i ponosnih građana. Na taj način ćemo na najbolji način ostvariti istorijsko zaveštanje slavnih predaka, pobednika u Drugom svetskom ratu – rekla je Kisić Tepavčević i pozvala da više nikada ne zaboravimo “njihov podvig i žrtvu ostajući verni idealima slobode, nezavisnosti i ravnopravnosti, na temeljima snažne i ekonomski jake Srbije”.

General- major Vidosav Kovačević, predsednik republičkog SUBNOR-a   podsetio je da je ove godine širom Srbije pod sloganom “Da rata više ne bude” obeležena 80.godišnjica ustanka u Srbiji i Jugoslaviji.

– U tom četvorogodišnjem oslobodilačkom, a ne nikako građanskom ratu srpski narod je teško stradao, ali je stao u stroj pobednika kao što su njegovi preci stajali u stroju pobednika u prvom svetskom ratu – rekao je predsednik SUBNOR-a general Kovačević i istakao da slobodu koju danas uživamo dugujemo veliku zahvalnost bornicma NOR-a, Crvene armije i borcima u svim oslobodilačkim ratovima Srbije.

Državna ceremonija polaganja venaca započela je na Spomen-kompleksu Kadinjača polaganjem venaca od strane predstavnika Vlade Srbije, Vojske Srbije, Grada Užica, SUBNOR-a i organizacija iz Zlatiborskog okruga, Valjeva, Ljiga i  antifašističkih i boračkih organizacija iz Slovenije i koruškog dela Austrije. Na Kadinjači su danas bili i učenici nekoliko užičkih srednjih škola za koje je kao i druge koji su želeli da prisustvuju obeležavanju bio obezbeđen prevoz autobusima sa Gradskog trga.

Na Kadinjači je zatim izveden kulturno-umetnički program u kome su učestvovali glumci  užičkog Narodnog pozorišta.

Kamena piramida na spomen obeležju visine 11 metara nad kosturnicom podignuta je 1952. godine, a krajem sedamdesetih napravljen je memorilani kompleks koji je otvorio Josip Broz Tito 1979. godine.

FOTO GALERIJA: