Pocetna Društvo Blokada: Nećemo Rio Tinto i nećemo da budemo kolonija

Blokada: Nećemo Rio Tinto i nećemo da budemo kolonija

1477
0
Podelite

Blokadom saobraćaja na magistrali ka Zlatiboru i Beogradu kod Ložioničkog mosta nezadovoljni građani Užica izrazili su protest i zatražili sprečavanje projekta eksploatacije litijuma kompanije Rio Tinto u zapadnoj Srbiji i obustavu zakona o eksproprijaciji i referendumu.

Blokada koja je trajala sat i po vremena protekla bez većih incidenata uz suzdržane reakcije građana na nekoliko provokacija, a tokom obustave saobraćaja masa se sklanjala kako bi prošla kola hitne pomoći.

Okupljeni građani na magistrali na ulazu u Užice krenuli su put Ložioničkog mosta nadvožnjakom čemu je prethodila sitna rasprava sa vozačem iz auta beogradskih registarskih oznaka da je pozvao policiju da interveniše i da mu omogući kretanje.

Kod Ložioničkog mosta saobraćaj je bio zaustavljen ka Zlatiboru i Beogradu na nešto više od sat vremena, a manji incident dogodio se sa jednom ženom koja je izašla iz auta i uputila pogrdne reči demonstrantima uz psovke nazivajući ih ološem.

Građani su povremeno uzvikivali „Jadar se brani i u Užicu“ i „Nismo kolonija“,a na jednom od transpaenata pisalo je „Ne može samo da se uđe i ruši tuđe“.

Predsedniku užičkog DS-a dr Željku Bacotiću jutros je stiglo upozorenje da ne dolazi na protest. On je rekao da su u blokadi Užičani koji su sa stavom i kičmom koji imaju svoje ja.

-Jutros smo imali „kratku posetu“ oko petnaest do sedam. Na vrata porodičnog stana došla su nam dva službena lica iz policije iz PU Užice koji su mi preneli poruku iz Beograda da se ne bavim opozicionim aktivnostima, da otkažemo protest i blokadu. Ljudi su se izvinili preneli mi tu poruku, radili naložen posao i bili su korektni. Bio je to pokušaj pritiska i smešna poruka u mafijaškom i trulom društvu u kome se na prostački način instrumentalizuju institucije – rekao je dr Bacotić uz reči da su u blokadi Užičani koji su sa stavom i kičmom, dok na samo 20 kilometara od Užica šverceri oružja uživaju sve blagodeti ovog društva kao da smo Kolumbija.

Na blokadi i porodica Aleksić iz Užica.

Poveli smo dete na protest zbog njegove budućnosti i zbog svih nas. Gradjani su jako tolerantni i tako će ostati – kažu Aleksići i dodaju da nisu mogli ostati kod kuće i mirno sedeti kao da se ništa ne dešava.

-Nisam mogao da ne dođem na blokadu, posle toliko ponižavanja na televiziji – reči su Milovana Ristanovića učesnika brojnih građanskim protesta u Užicu koga je na blokadu pored ekologije i Rio Tinta doveo medijski mrak i iskra koja je kod Ložioničkog mosta po njemu osvetlila taj mrak.

– Nisam ostao kod kuće zato što mi je hladno. Ovde sam protiv zakona koji nas teraju u ropstvo i došao sam da na dva sata zatvorimo ulicu da se ne igramo sa narodom. Da li treba da se pomirimo da smo zemlja trećeg sveta koja prima prljave tehnologije? Mislim da ne treba – reči su Dejana, filmskog i pozorišnog režisera.

Ivana Parlić iz Narodne stranke rekla je da ne ponosna zbog broja Užičana koji su došli na protest i da je jasno da Vučićev projekat da potpuno zaglupi narod Srbije nije uspeo.

-Gradjani su shvatili da je poslednji trenutak da se kaže ne i oni u Užicu kao i đirom Srbije govore Ne izdaji zemlje. Najalzimo se u najmračnijem periodu naše zemlje kada su sve institucije stavljene u fumkciju Rio Tinta i ostalih predatora za resurse. Zakoni koji su usvojeni su pravna podloga za pretvaranje Srbije u koloniju i mi to nećemo dozvoliti – rekla je Parlić i poručila da ovo nije zemlja Aleksandra Vučića, Zorane Mihajlović i Ane Brnabić već naroda Srbije.

Aleksandar Veselinović iz SSP-a kaže da je ova stranka uvek uz građene kao podrška koji izražavaju građansku neposlušnost zbog svega što se dešava, ne samo zbog dva sporna zakona nego zbog svih nepravdi koje se dešavaju.

Vozači u koloni iz pravca Zlatibora nisu krili nestrpljenje da što pre krenu do željenog odredišta, a jedan od njih nam je rekao da je prunudno učesnik blokade i da se sve rešava na izborima, samo na izborima.

Tokom blokade bilo je vidno prisustvo policije u civilu, a saobraćaj na magistrali je normalizovan oko 15 i 30.