Pocetna Društvo Institucije da zaštite mirna okupljanja građana

Institucije da zaštite mirna okupljanja građana

240
1
Podelite

Sloboda mirnog okupljanja je osnovno pravo u demokratskom društvu i poput prava na slobodu izražavanja, čini jedan od temelja takvog društva, saopštila je Građanska čitaonica “Libergraf” povodom najavljenih okupljanja građana.

“Države treba ne samo da se uzdržavaju od primenjivanja nerazumnih indirektnih restrikcija na pravo na mirno okupljanje, već treba i da zaštite to pravo. U skladu sa Ustavom RS i međunarodnim standardima blokada puteva predstavlja mirno okupljanje koje je policija dužna da zaštiti. Dužnost policije
je da spreči svako nasilje, a ne da svojim pozivima i istupima zvaničnika dodatno stvara atmosferu konfrontacije i preti upotrebom “nasilja” prema građanima.

Pozivamo nadležne institucije Republike Srbije da, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, građanima omoguće uživanje prava na mirno okupljanje i da se suzdrže od podsticanja građana na međusobne sukobe. Obaveza policije je da čuva mir i bezbednost svih građana, a ne da se obračunava sa njima po nalozima političkih partija,” saopštila je Građanska čitaonica “Libergraf.

1 komentar

Ostavite odgovor