Pocetna Društvo Budžet razvojni, ili potrošački?

Budžet razvojni, ili potrošački?

738
0
Podelite

Gradska skupština Užica usvojila je budžet grada Užica za narednu godinu u iznosu od 3.715.000.000 dinara, dok je trenutno 3,4 milijarde dinara što je i planirano septembarskim rebalansom. Užička skupština od danas ima novu odborničku grupu “Zavetnici” u kojoj je šest odbornika koji su napustili “Zdravu Srbiju”.

Prema rečima gradskog većnika za finansije Miodraga Petkovića (SNS) budžet za 2022. godinu je razvojni i preko 20 odsto sredstava biće uloženo u investicije. On je podsetio da je inicijalni budžet iznosio 3.015.000.000 dinara i dodao da je struktura užičkog budžeta zdrava i da čine tekući prihodi, porezi na zarade i na imovinu, takse što svedoči o privrednoj aktivnosti i očuvanim radnim mestima u godini kovida. Pri tom je najavio dalja ulaganja u Zdravstveni centar i rekonstrukciju Bolnice od 50 miliona dinara. Govoreći o tome kako će se trošiti sredstva petković je istakao da će pored gradnje putve i ulica, vodovodne i kanalizacione mreže biti nastavljeno sa ulaganjem u ekologiju iu mere energetske efikasnosti i da je budžet za ovu namenu rekordan od 67 miliona dinara. Za predškolsko obrazovanje planirano je 383 miliona i najavljena gradnja vrtića na Carini za šta će biti izdvojeno 40 miliona dinara dok će za gradnju fekalnog kolektora u Turici biti izdvojeno 45 miliona. Za mere populacione politike iduće godine biće izdvojeno 40 miliona dinara.

-Posebno bih istakao podsticaj rađanju i roditeljstvu kroz naknade, dupliran iznos za prvorođeno dete koje će u idućoj godini iznositi 10.000 dinara, boravka dece u vrtićima i to za treće dete besplatno od iduće godine kao i podsticaj privatnoj inicijativi zbog nedostajućeg broja mesta za decu u vrtićima, kao i veće naknade nezaposlenim porodiljama – naveo je Petković. Za komunalnu infrastrukturu planirano je 519 miliona dinara , sredstva poljoprivredi uvećana su 17 odsto i iznose 41 milion dinara, za kulturu je izdovjkeno 239 miliona dinara, a za sport sredstva su uvećana 30 odsto i za šezedeset klubova iznose 70 miliona dinara. U oblasti kulture opredeljeno je 10 miliona dinara za zamenu stolarije na Narodnoj biblioteci.

Odbornici Zdrave Srbije među kojima i Avram Ilić izneli su zamerke na budžet uz opasku da je 265 miliona dinara iz starog budžeta preneto u novi i da taj novac nije iskorišćen.

– Budžet nije razvojni, već potrošački – navodi Ilić i dodaje da je daleko veći procenat prihoda sredstava koji ide na satalne troškove, plate i zarade nego što ide na razvoj i taj procenat je daleko manji. On kaže da je 200 miliona opredeljeno za gradnju puteva a 300 miliona za održavanje, a 97 miliona za udruživanje sredstava sa građanima i kritikovao diskriminaciju stanovnika grada i sela koji uglavnom skupljaju novac kako dobili put ili rasvetu u selu. Ilić koji je i odbornik u Gradskoj opštini Sevojno čiji je budžet 30 miliona dinara i usvajanje predstoji sutra navodi da su i u njoj preneta sredstva od 2 miliona dinara u novi za 2022. godinu, jer nisu utrošena.

Protiv budžeta za narednu godinu glasala je i odbornička grupa “Zavetnici” čiji je predstavnik Vladan Virijević kritikovao izostanak završetka nekoliko projekata.

Dejan Krčevinac iz UOL podsetio je da je davno trebalo da bude završen kolektor u Turici i da gradnja traje nekoliko godina.

Skupština grada Užica donela je budžet za narednu godinu tokom prepodneva i podržan je glasovima i odbornika SPS-JS.

Odbornik Neđo Jovanović skrenuo je pažnju na potrebu izmenu Zakona o planiranju i izgradnji zbog nemogućnosti građana da kuće priključe na gas bez obzira što su u postupku ozakonjenja i da narodni poslanici iz Užica to iniciraju u republičkom parlamentu.