Pocetna Društvo Pluća za proveru zagađenosti vazduha

Pluća za proveru zagađenosti vazduha

756
0
Podelite

Inicijativa “Kreni pokreni” i Gradjanska čitaonica “Libergraf” instalirali su na Trgu partizana  bilbord sa pamučnim plućima. Cilj akcije jeste da se ukaže na štetnost zagađenja vazduha i “pluća” će u blizini klizališta shodno tranformaciji ukazivati na prisustvo zagađujućih čestica.

Vladan Sinđić iz “Libergrafa” rekao je da je dobijeno rešenje Gradske uprave za urbanizam  za postavljanje  instalacije  na Trgu i da će građani u narednih mesec dana moći da vide kako nečiste materije utiču na kvalitet vazduha .

– Gradska uprava sprovodi određene mere energetske efikasnosti, zamenu kotlova  i drugo, ali nisam siguran za brzinu efekta. Moraće još godina da prođe kako bi imale konkretan uticaj na problem zagađenja vazduha u Užicu. Ono što je naša ideja jeste da se Grad u doglednom periodu orijentiše na solarne panele i toplotne pumpe. U neko dogledno vreme sva individualna ložišta možemo zameniti sa nekim prihvatljivim energentima kao  što su električna energija i solarni paneli – rekao je Sinđić uz napomenu da gas kao gas nije obnovljiv izvor energije, kao što nisu ni nafta i mazut  i da  je bespotrebno ulaganje sredstava u nešto što će u narednom periodu morati da se zameni i da zato zagovaraju solarnu energiju.

– Vazduh i Užicu je zagađen i prezagađen, posebno u zimskim periodima, a najveći uzrok su individualna ložišta kojih ima 18.000 kao i kotlarnice na mazut poput one u “Centru za majku i dete” i  “Blok Zlatibor”” – dodao je on.

Postavljeni bilbord deo je kampanje “Istina o zagađenju”” koje sprovodi Inicijativa “Kreni pokreni” čija izvršna direktorka Marina Pavlić iznosi  statistički  podatak da svake godine zbog zagađenog vazduha u Srbiji umre 15.000 ljudi.Planirano je instaliranje ovakvih bilborda u 20 gradova u Srbiji, a kampanja je nastavak prošlogodišnje “Rešenje za zagađenje”  rezultirala preusmeravanjem  sredstava iz državnog budžeta koja su postojala  za subvencije elektro automobila na subvencije malih kućnih ložišta što se odrazilo i na sredstva u budžetima lokalnih samouprava za ovu namenu.

– Smatramo da je nužno da reagujemo na ovaj problem i zato smo pokrenuli kampanju i peticiju.  Pluća su od materijala kroz koji prolazi vazduh koji mi svakodnevno udišemo i Užičani će imati prilike da vide transforacije na samom materijalu od čestica koje golim okom ne možemo da vidimo. Naš cilj je  da dođemo do javnog servisa sa peticijom koja će biti usmerena ka RTS-u da se uvek na javnom servisu govori o prekomernom zagađenju.  Znamo da su u protekloj godini pojedini gradovi u Srbiji bili jedni od najzagađenijih u Evropi i svetu i  želimo da ove informacije budu dostupne građanima – kaže Pavlić.

U Beogradu je krajem februara  bio postavljen bilbord sa plućima kod Doma omladine da bi ubrzo bio ukraden.