Pocetna Društvo Japanski sertifikat za užičku profesorku

Japanski sertifikat za užičku profesorku

979
0
Podelite

Od primljenih 70 radova iz celog sveta, odabrana su 22 rada od kojih je i profesorke Brankice Todorović

Japanski Istraživački institut azijske razvojne banke u Tokiju odabrao je najbolje radove iz oblasti Kreativne ekonomije u 2021. godini, među kojima i rad Užičanke Brankice Todorović, profesorke Ekonomske škole. Istraživački institut je državna istraživačka institucija, osnovana 1997. godine u okviru Azijske razvojne banke, sa ciljem pružanja pomoći u izgradnji kapaciteta, veština i znanja u vezi sa smanjenjem siromaštva i drugim oblastima koje omogućavaju dugoročni rast i konkurentnost u ekonomijama u razvoju.
Institut je predstavio profesorku Todorović kao doktora ekonomskih nauka, autorku preko 50 radova iz oblasti ekonomskih nauka, koja se usavršavala na Univerzitetima u Madridu i Rimu (2018 i 2019.) iz oblasti društva blagostanja i finansijskog upravljanja. Nagrađena je kao Alumnista Eurasia Hub 2021.godine.

Istraživački institut je u aprilu objavio poziv za dostavljanje radova na temu Kreativna ekonomija 2030. Od primljenih 70 radova iz celog sveta, uređivački i recezentski odbor je odabrao 22 rada. Odabrani autori su trebali da u Tokiju predstave svoje radove, ali zbog epidemiološke situacije, događaj je održan onlajn. Autori su dobili mogućnost da predstave radove u okviru panela održanih od početkom novembra. Panelisti su predstavljali radove i sa dodeljenim moderatorom razgovarali o određenim delovima rada. Održana su tri panela na teme „Uloga kreativne ekonomije kao izvora ekonomskog rasta“, „Zaposlenost i uloga kulture u sektoru kreativne ekonomije“ i trećeg „Tehnološki napredak i digitalna komponenta razvoja u sektoru kreativne ekonomije“.

Svaki panelista je dobio po jedan rad drugog autora, prema odluci i izboru Istraživačkog instituta, kako bi učestvovao u njegovom panelu kao diskutant.

– Dobila sam rad na temu „Performanse i determinante kreativne industije u Aziji”, profesora Muhamad Zubair Mumtaza, redovnog profesora Nacionalnog univerziteta za nauku i tehnologiju u Pakistanu. Rad profesora Zubaira je imao drugačiji metodološki pristup, vremenski okvir i predmet analize u odnosu na moj rad. Pored mogućnosti da pročitam rad drugog autora, bila sam i u situaciji da sagledam kvalitet sopstvenog rada u odnosu na dobijeni rad. U nameri da ispoštujetem profesionalni integritet autora i kvalitet naučnog rada, odlučila sam da postavim nekoliko pitanja kroz koja sam iskazala svoju sugestiju i komentar. Diskutanti su na različite načine pristupili ovom „zadatku”, tako što su uradili kompletne recenzije, dali sugestije ili postavljali pitanja-objasnila je Brankica Todorović, profesorka.

U okviru virtuelnog panela Tehnološki napredak i digitalna komponenta razvoja u sektoru kreativne ekonomije učestvovali su autori iz Indonezije, Rusije i Srbije. Predstavljen je rad profesorke Todorović „Kreativna ekonomija i informacione tehnologije”. Analizu rada uradio je naučnik Kenet Buinas, direktor Organizacije za specijalne projekte i analizu podataka sa Filipina.

Posle završnih korekcija radova u skladu sa analizom radova, Istraživački institut će objaviti knjigu Kreativna ekonomija 2030. Objavljivanje knjige će biti motivacija i podstrek za dalji rad i napredovanje. Komunikacija sa organizatorima, panelistima, moderatorima i drugim autorima je pokazala kulturu, poštovanje i međusobno uvažavanje. -Zadovoljna sam što nisam odustala od učešća i što sam verovala u svoj rad do samog kraja, odnosno do objavljivanja rezultata-zaključila je Todorović.