Pocetna Društvo Do poslednje vožnje motorom bio sam „faca“

Do poslednje vožnje motorom bio sam „faca“

2202
0
Podelite

– Vratio sam se iz predvorja smrti. Imam potrebu da govorim o tome. Stalno i neprekidno. Kao da moje reči mogu da sačuvaju nečiji život… Verujem da imaju tu moć! Ja više ne mogu da pomognem sebi, ali mogu drugima. Ako jedan život bude spašen vredi- istakao je Milan Mitić učenicima na tribini

Tehnička škola „Radoje Ljubičić“ organizovala je polovinom decembra tribinu posvećenu bezbednosti saobraćaja za učenike završnih razreda. Na tribini je govorio Milan Mitić, iz Požarevca, ispred Udruženja „1 u 10 miliona“ koji je 2010. godine. doživeo tešku saobraćajnu nezgodu i svojim svedočenjem predstavio je težak period kroz koji je prošao. Praksa u razvijenim zemljama pokazala je da osobe koje su preživele, odnosno bile žrtve saobraćajnih nezgoda, imaju najveći uticaj na promenu svesti učesnika u saobraćaju, naveo je Aleksandar Arsić, organizator praktične nastave Tehničke škole „Radoje LJubičić“. Tako je i ova tribina ostavila jak utisak na sve prisutne učesnike.

Milan Mitić je učenicima, na dirljiv način ispričao priču o tragičnom događaju iz svog ugla. Pričao je o svojoj mladosti, kako je provodio dane konzumirajući alkohola i ujedno upravljao motociklom. Tako je Milan u alkoholisanom stanju, pao sa motocikla i glavom, bez kacige, polomio tri drvene grede koje su držale trem. U teškom stanju prebačen je u bolnicu, a doktori su mu davali šanse za život 1 prema 10 miliona. Četrdeset dana je bio u komi iz koje se izvukao i koliko- toliko uspeo da vrati život u normalu. Danas učestvuje u brojnim akcijama o bezbednosti saobraćaja i svojim primerom pokušava ukaže na opasnosti koje nosi nebezbedno ponašanje u saobraćaju.

Ličnim primerom uz kraći dokumentarni film mladima je pokazao različite izazove, rizike i načine suočavanja sa njima.

– Ja hoću i želim da mladi to drugačije shvate, ne u smislu, desilo se, ili neće se meni desiti i idemo dalje, već da shvate koliko to može biti opasno, da u nekim situacijama oporavka nema.Težak udes koji sam doživeo primer je kako se završi kada se bahatiš nad vozilom i koristiš alkohol. A isto to treba da znaju i roditelji koji nezreloj deci kupuju jake i brze mašine, da budu spremni na moguće probleme-istakao je Mitić.

Kako je rekao -dok nisam provozao poslednju vožnju motorom u pijanom stanju bio sam ,,faca”. Posle toga gubi se moj identitet, dešava se totalna transformacija. Posle nekog vremena budim se iz kome i sam sebi ne ličim na sebe! Ni jedan pokret mi više nije isti kao pre, probam da kažem nešto, glas mi nije isti… Ležim u krevetu koji ima ogradice i poželim da ustanem kad ono ne mogu da mrdnem! Na meni samo pelene i kateter. Saznam da sam proveo više od 40 dana prirodne kome i uz to prestanak rada pluća i sepsu. Pamćenje nisam izgubio i tu se stvorio bes u meni kako sam dopustio da se tako upropastim za života.

Nemam porodicu, da li trebaju roditelji da me gledaju kao biljku? Pa tek to ne smem sebi da dopustim. Krenula je prvo psihička borba da sebe prihvatim takvog kakav jesam i da se radujem svakom i najmanjem novom pokretu. Verovao sam, nadao se, jer sam bio ubeđen da ja to mogu, možda ne iz prvog ali iz 101.puta ću uspeti. Kasnije, padovi pri hodu- ne zna im se broj, ali me ništa na ovom svetu nije omelo da prestanem, da se povučem u sebe i da dignem ruke od sebe. A vi koji ste prošli kao što sam prošao ja, nikad ne odustajte od sebe i ne obraćajte pažnju na svet oko vas, jer je sasvim normalno da će vas gledati drugim očima. Ali to nije razlog da stanete i odustajete sa borbom koju već vodite. Vratio sam se iz predvorja smrti. Imam potrebu da govorim o tome. Stalno i neprekidno. Kao da moje reči mogu da sačuvaju nečiji život… Verujem da imaju tu moć! Ja više ne mogu da pomognem sebi, ali mogu drugima. Ako jedan život bude spašen vredi- rekao je Mitić učenicima na tribini.

Tehnička škola „Radoje Ljubičić“ i sekcija za bezbednsot saobraćaja nastaviće i u narednom periodu sa nizom akcija, tribina i radionica posvećenih edukovanju sugrađana o značaju bezbednog učestvovanja u saobraćaju. Cilj im je da budu prepoznati kao jedna od institucija koja brine o bezbednosti učesnika u saobraćaju, kako u Gradu Užicu tako i na teritoriji Zlatiborskog okruga.

U organizaciju tribine koja je pored Tehničke škole „Radoje Ljubičić“ održana i u Medicinskoj školi uključili su se Savet za bezbednost saobraćaja Grada Užice i Udruženje „Roditelj“Užice.

NEĆE SE MENI DESITI ?

-Ja hoću i želim da mladi to drugačije shvate, ne u smislu, desilo se, ili neće se meni desiti i idemo dalje, već da shvate koliko to može biti opasno, da u nekim situacijama oporavka nema.Težak udes koji sam doživeo primer je kako se završi kada se bahatiš nad vozilom i koristiš alkohol. A isto to treba da znaju i roditelji koji nezreloj deci kupuju jake i brze mašine, da budu spremni na moguće probleme- upozorio je Mitić.