Pocetna Kultura Jednoglasne odluke

Jednoglasne odluke

390
0
Podelite

Književna nagrada „Momčilo Tešić“ za ukupno književno delo, koje se ogleda u velikom stvaralačkom doprinosu svim književnim rodovima i vrstama za decu, dodeljena je Mošu Odaloviću, književniku iz Smedereva. Nagrada „Momčilo Tešić“ za knjige objavljene tokom 2020. godine dodeljene su Ljiljani Krstić za zbirku priča „Dvorac od ruža“ (Centar za kulturu i umetnost Aleksinac, 2020) i Vesni Radović za zbirku poezije „Kaputić za promrzle ptice“ („Prosveta“ Beograd, 2020).

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: Gordana Maletić (predsednik), Milijan Despotović (član) i Branko Stevanović (član). Odluke su donete jednoglasno. Kako se navodi u saopštenju redakcije požeških Književnih novina „Svitak“ koji zajedno sa listom za dečju književnost „Momčilo“ iz Požege dodeljuje nagradu «Momčilo Tešić», «u najnovijoj zbirci priča „Dvorac od ruža“, LJiljana Krstić (Kamenica kod Aleksinca, 1950) otkriva nam se kao autor sa izuzetnim smislom za osluškivanje živih bića u prirodi i umećem opisivanja mikrosvetova u okviru svakodnevnih čarolija. Ništa manje, pokazuje i smisao za beleženje skica iz života gradske dece. Brižljivo odabranim temama, u svojim pričama uranja u svet njihovog odrastanja i postepenog sazrevanja, stvarajući skladno, koherentno štivo.»
Pesnikinja Vesna Radović (Herceg Novi, 1966), autorka nove zbirke „Kaputić za promrzle ptice“, kako je saopštio žiri, «predstavlja nam se kao autor zanimljivih savremenih tema i motiva u poeziji za decu. NJeni muzikalni stihovi nose neskrivenu notu istinske radosti i entuzijazma, koja daje autentični zvuk i smisao ovoj zbirci maštovitih i razigranih pesama. Autorka pokazuje znatno versifikatorsko umeće i bogatu leksiku, koji nagoveštavaju njene nove uspele knjige u sferi književnosti za decu».

Dobitnik nagrade «Momčilo Tešić» za životno delo je Momčilo Mošo Odalović (Staro Gracko kod Lipljana, 1947). Prema rečima žirija, Odalović je «tokom dugogodišnjeg prisustva na književnoj sceni višestruko potvrđeni i veoma omiljeni pisac svih generacija čitalaca. Objavio je veliki broj knjiga različitih žanrova. Pored toga, bavi se i ilustrovanjem i opremom knjiga, umetničkom stolarijom, umetničkom fotografijom i skulpturom. Odalović je imenjak i književni drug Momčila Tešića, sa kojim se rado sretao i dopisivao. Poštovalac je srpske jezičke i književne baštine, pa u svojim delima, naročito poeziji, znalački prepliće tradicionalno i inovativno.» Autor je brojnih knjiga među kojima su poznate „Od amebe do bebe“, „Neko je ukrao lastu“, „Mama je glagol od glagola raditi“, „Druže tata, kućni komandante“, „Vetar mi odneo pantalone“, „Baba je tu, ja sam u Japanu“, „Popravljamo nizbrdice“, „Evo seckam vodu za hrčka“, „Gde je lampino dete“, „Žiča, pčelino čedo“, „Dobro jutro, Velika Hočo“. Odalović je za dosadašnji književni rad dobio je niz uglednih nagrada, Vukova nagrada, Nagrada „Desanka Maksimović“, Nagrada „Neven“, Gračanička povelja, Žička hrisovulja, Povelja Zmajevih dečjih igara, Književna nagrada „Politikin Zabavnik“, „Zlatno Gašino pero“, Nagrada „Rade Obrenović“, Nagrada „Gordana Brajović“, „Zlatni ključić Smedereva“, Povelja „Naisa“ i druge, a u Republici Srpskoj proglašen je za Princa Dječijeg carstva.»

Književna nagrada „Momčilo Tešić“ dodeljuje se, kako se navodi u saopštenju, „domaćim autorima knjiga za decu koje znatno doprinose raznolikosti ovog segmenta književnog stvaralaštva, a u kojima je, prema mišljenju žirija, primetan trag retorike Momčilovih junaka, čija neposrednost, uz nesputanu maštovitost, spaja savremene pisce sa književnim nasleđem i mladim čitaocima“.

Do sada su ovu nagradu dobila najuglednija imena ovdašnje književne scene.

Ostavite odgovor