Pocetna Ekonomija Oprezan optimizam

Oprezan optimizam

880
0
Podelite

U ovoj godini nastavljen je oporavak privrede, usled stabilizacije uslova poslovanja i prilagođavanja na život i rad u uslovima pandemije. Za prvih 10 meseci ove godine, vrednost izvoza na području koje pokriva RPK Užice veći je za oko 36 procenata u odnosu na proteklu godinu. Pored svih problema i teškoća koji se očekuju naredne godine, privrednici iskazuju oprezan optimizam, navodi Ana Lapčević

Kako je protekla ova i šta se očekuje u narednoj godini u privredi na pordučju RPK Užice, šta su prioriteti u radu komore, za ovaj broj „Vesti“ govori Ana Lapčević, direktorka PKS-Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga

Kako biste u najkraćem opisali proteklu godinu sa pozicije privrednih aktivnosti na području koje pokriva Regionalna privredna komora Zlatiborskog upravnog okruga, koji su je izazovi obeležili? Šta možemo očekivati u narednoj godini u poslovanju privrede užičkog kraja? Kakvi signali iz privrede dopiru do RPK Užice?

-U ovoj godini nastavljen je oporavak privrede, usled stabilizacije uslova poslovanja i prilagođavanja na život i rad u uslovima pandemije. Rast cena energenata i sirovina kao svetski trend odrazio se i na poslovanje na mikro planu. Ipak, uočavaju se značajne razlike po sektorima.

Metalska industrija, pre svega, proizvodnja obojenih metala, beleži rast u ovoj godini, koji je praćen i rastom izvoza. Sa druge strane, cene osnovnih metala na berzama ove godine su porasle za oko jednu četvrtinu u odnosu na proteklu godinu, pre svega zbog povećanja cene nafte, transportnih troškova i povećane tražnje još iz poslednjeg kvartala prošle godine, pa neminovno rastu cene proizvoda naših prerađivača metala. Sirovinska zavisnost, smanjenje tražnje zbog usporavanja nekih zapadnoevropskih privreda, otežan transport , snabdevanje energentima i njihova cena, izazovi sa kojima će se u narednom periodu susretati ovaj sektor.

Hemijska industrija, pre svega, proizvodnja i prerada plastike, uz veoma veliki rast cena sirovina koji se u ciklusima javlja od početka pandemije, uspeva da zadrži trend rasta, a i izvoz beleži rast.

Građevinarstvo beleži rast već niz godina, ovaj sektor je rastao i u uslovima pandemije, i prošle i ove godine. Ipak, uslovi poslovanja biće otežani u narednom periodu, pre svega zbog nedostatka radne snage, ali i velikog rasta cena repromaterijala koji je obeležio celu ovu godinu, a očekuje se i u narednoj.

Sektor poljoprivrede je iskazao veliku otpornost u uslovima pandemije, ali je ove godine malo posustao zbod suše. To se odrazilo na prinose u biljnoj proizvodnji, ali je izvoz prehrambene industrije i dalje u porastu.

Trgovina beleži najveći rast u obe godine pandemije. U isto vreme, nastavlja se trend ukrupnjavanja pa najbolje prolaze veliki lanci. Uočava se i nastavak trenda laganog smanjenja broja maloprodajnih objekata. I naši trgovci se sve više odlučuju za elektronsku prodaju, ali u ovom segmentu ima još mnogo prostora za rast i usavršavanje postojećih platformi, što će se sigurno dešavati u narednoj godini.

Turističko ugostiteljska delatnost je u našem kraju posebno pogođena pandemijom. Još se ne nazire kraj nedaćama, a i pored toga što su neke destinacije u prošloj a i u ovoj godini bile rekordno dobro posećene, svi nerešeni problemi od pre pandemije u ovoj oblast uzimaju svoj danak i dalje iscrpljuju turističke radnike na svim nivoima. Mere državne pomoći su donekle ublažile posledice ove krize, ali ni naredna godina sigurno neće biti laka.

I pored svih problema i teškoća koji se očekuju naredne godine, privrednici iskazuju oprezan optimizam. Na osnovu direktnih kontakata, sastanaka, onlajn, hibridnih i skupova uživo, kao i anketa koje je sprovela Privredna komora Srbije, većina preduzeća regiona očekuje rast prometa, izvoza, iskorišćenosti kapaciteta, investicija, kao i stabilnu situaciju na tržištu radne snage.

Koja su najznačajnija iskustva u poslovanju u uslovima pandemije? Čemu nas je pandemija naučila?

-Naši privrednici imaju veliko iskustvo u poslovanju u uslovima krize, poslovni ambijent ovde uvek je bio bremenit izazovima, pa su i u uslovima pandemije pokazali izuzetnu vitalnost. Jedan od najznačajnijih faktora koji je tome doprineo svakako je oslanjanje na sopstvene snage, odnosno, iznalaženje neiskorišćenih potencijala i bolje korišćenje internih resursa u svim segmentima. Partnerski odnos dobavljača i kupaca, uz obostraanu spremnost da se radi prevazilaženja teškoća i sigurnijeg budućeg poslovanja solidarno prevazilaze problemi, pokazao se kao model koji donosi rezultat. Visok nivo prilagodljivosti i spremnost da se ceo poslovni model veoma značajno promeni, bio je spasonosan za mnoge, pogotovu manje poslovne sisteme.

Uslovi krize ubrzali su digitalnu transformaciju niza procesa u mnogim kompanijama, kao i veću upotrebu već postojećih digitalnih alata. To je dosta uočljivo i privredi našeg kraja koja je pre pandemije bila više sklona tradicionalnom načinu poslovanja.
I ovom prilikom se pokazalo da je očuvanje likvidnosti od presudnog značaja za opstanak kompanija, jer je samo uz taj preduslov bilo moguće odupreti se kumulativnom dejstvu nepovoljnih uticaja izazvanih pandemijom i onih koji su privredu opterećivali pre njene pojave (nedostatak radne snage, visok nivo poreza i doprinosa na zarade, infrastrukturni problemi i dr.).

Područje koje pokriva RPK Užice prepoznatljivo je po izvozu? Kakve su procene za ovu godinu?

-Za prvih 10 meseci ove godine, vrednost izvoza je za veća za oko 36 procenata u odnosu na proteklu godinu. Kao što je to bio slučaj i prethodnih godina, najveći rast je ostvaren u izvozu proizvoda od bakra i aluminijuma, proizvoda namenske industrije, smrznutog voća, proizvoda od drveta i plastike. Snaga naših izvoznika ogleda se posebno u tome što su osvojili veliki broj svetskih tržišta, tako da uspevaju da se prilagode tražnji i kontinuirano osiguraju plasman svojih proizvoda.

Ova, kao i prošla, bile su godine podsticaja za privredu. Koliko ih je koristila privreda užičkog kraja, šta najviše i koje privredne grane?

-U protekloj godini mere direktne državne pomoći, garantnu šemu kreditiranja, kao i krdeite za prevazilaženje posledica pandemije, koristila je velika većina naših privrednih subjekata. Ove mere veoma značajno su doprinele očuvanju radnih mesta. Tu treba dodati i posebne sektorske podsticaje za putnički saobraćaj, turizam i ugostiteljstvo i dr, koji su predstaljali ogromnu pomoć u poslovanju. Pored toga, raspisan je čitav niz javnih poziva za podsticajna sredstva preko nadležnih ministarstava i drugih institucija, za nabavku opreme, likvidnost, početnike u poslovanju, žensko preduetništvo, inovativne delatnosti… Utisak je da bi naši privrednici mogli znatno više da koriste ova sredstva. Kao najčešće razloge zašto to ne čine, navode složene procedure apliciranja sa puno dokumentacije i kratke rokove. U PKS -Regionalnoj privrednoj komori Zlatiborskog upravnog okruga naši privrednici mogu dobiti precizne informacije o trenutno otvorenim konkursima, a tu smo i da potražimo odgovore kod nadležnih.

Jeste li zadovoljni kako je užička komora radila ove godine?

-Aktivnosti PKS Regionalne privredne komore Zlatiborskog okruga i u ovoj godini bile su organizovane na način da sagledavaju pitanja značajna za privredne grane našeg regiona i u skladu sa razvojem okolnosti, našim firmama prenese pravovremene i tačne informacije, da kroz aktivnost tela i organa u formatima koji su bili mogući za realizaciju neposredno prikupi inicijative za poboljšanje poslovnog ambijenta, kao i da ponudi standardan set usluga. U najvećoj meri zadovoljna sam postignutim, ali prostora za unapređenje ima još mnogo.

Koje će aktivnosti komore biti najznačajnije u narednoj godini?

-Na prvom mestu će biti neposredni kontakti sa privredom i uključivanje u rešavanje najšireg spektra pitaanja iz oblasti uslova poslovanja. Parlament privrednika činiće i u narednoj godini centralno mesto za praćenje privredniog života regiona i iznošenje nicijativa. Potrudićemo da ponudimo edukativne i druge sadržaje na aktuelne teme kao što su e-fakturisanje, novi propisi u oblasti zaštite životne sredine i arhiviranja, ali i sve druge za koje naše firme budu zainteresovane. Problemom nedostakta radne snage odgovarajućih kvalifikacija bavićemo se kroz aktivnosti vezane za dualno obrazovanje u okviru propisanog zakonskog okvira, ali i na razne druge načine. Jedan o njih je svakako, i realizacija projekta „ENHANCE“ u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina koji u svom fokusu ima podršku unapređenju konkurentnosti i zapošljavanja. Projekat se implementira sa ciljem jačanja ekonomskog rasta i održivih mogućnosti zapošljavanja u industrijskim malim i srednjim preduzećima (MSP) na prekograničnom području Sarajevske makroregije i Zlatiborskog okruga kroz razvoj kapaciteta za procenu tržišta, inovacija, brendiranja te saradnju i komercijalizaciju MSP iz sektora drvne, prehrambene i metaloprerađivačke industrije. Implementatori ovog projekta su Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine, Regionalna privredna komora Zlatiborskog upravnog okruga i Centar za edukaciju i podizanje svesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – ENERGIS. Koristim ovu priliku da pozovem preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća izabranih sektora, kao i mlade nezaposlene da uzmu učešće u ovom projektu.

Izdavanje dokumenata po javnim ovlašćenjima biće i u narednoj godini važna aktivnost čiji rast i dalje očekujemo, a na zadovoljstvo naših korisnika koji ih mogu pribaviti u Užicu.