Pocetna Društvo Očišćeno smeće sa akumulacije Vrutci

Očišćeno smeće sa akumulacije Vrutci

597
0
Podelite

Sedam kamiona smeća, koje se nakupilo pre petnaestak dana u akumulaciji Vrutci,a sa koje se vodom napaja Užice, izvađeno je i odvezeno na deponiju Duboko.

„Svi potoci su imali visok vodostaj i doneli su dosta smeća, a topljenje snega je povuklo i smeće sa obala Vrutaka, čak je voda donela i jedan čamac“, kaže Duško Ljujić, direktor užickog Vodovoda.

Porast vodostaja nakon topljenja snega doveo je i do širenja algi po celom jezeru, a u Vodovodu navode da to ne utiče na kvalitet vode kojom se snabdeva grad.

“Koncentracija algi u akumulaciji ne ugrožava vodosnabdevanje, jer je fabrika za preradu vode projektovana tako da preradi i mnogo veću koncentraciju“, kaže Ljujić.

Čista voda u Fabrici pod nadzorom je 24 sata, a uzorci se uzimaju i ispituju svaka dva sata.

„Voda za piće koja se distribuira građanima Užica je higijenski ispravna i zdravstveno bezbedna na osnovu bioloških, bakterioloških i fizičko hemijskih analiza koje se obavljaju“, navodi Katarina Ristović iz Zavoda za javno zdravlje Užice koji zbog pogoršanja kvaliteta vode u jezeru preventivno povećava broj analiza nad pijaćom vodom.

Pojačana kontrola će biti nastavljena sve dok bude padavina koje mogu uticati na kvalitet vode koja stiže na akumulaciju Vrutci.