Pocetna Društvo Postojeće i potrebe za novim uslugama

Postojeće i potrebe za novim uslugama

715
0
Podelite

Gradski centar za usluge socijalne zaštite osnovao je Grad Užice u junu 2019.godine, a početkom jula počeo je sa radom. Centar za usluge je osnovan radi uspostavljanja, razvijanja i pružanja usluga socijalne zaštite građanima iz nadležnosti lokalne samouprave

-Usluge socijalne zaštite su aktivnosti pružanja podrške i pomoći pojedincima i porodicama radi poboljšanja i očuvanja kvaliteta života, otklanjanja i ublažavanja rizika nepovoljnih životnih okolnosti, kao i stvaranja mogućnosti da žive samostalno.U proteklom periodu pored teškoća koje su evidentne pri osnivanju i otpočinjanju sa radom novih ustanova, velike teškoće nam je predstavljao i COVID -19. Problem je i što još uvek Gradski centar nije dobio svoj prostor- rekla je za „Vesti“ Dragica Milosavljević, direktorka Gradskog centra za usluge socijalne zaštite

Koje sve usluge mogu da koriste različite starosne grupe i za koju vlada najveće interesovanje?

U okviru svoje delatnosti Gradski centar pruža sledeće usluge socijalne zaštite:
Dnevne usluge:
-dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju
-lični pratilac
-pomoć u kući za starije osobe
-pomoć u kući za decu sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom
Usluge podrške za samostalni život:
-personalna asistencija
-stanovanje uz podršku za mlade koji se osamostaljuju
Savetodavno-terapijske i socijalno edukativne usluge
-savetovalište za porodicu
Ostale usluge socijalne zaštite
-usluga prilagođenog prevoza za korisnike Dnevnog boravka
Primera radi, svake školske godine se povećavao broj dece kojima je neophodna usluga Lični pratilac. Školsku 2019/2020 smo otpočeli sa 25 angažovanih ličnih pratilaca.Ove školske godine angažovano 45 ličnih pratilaca.
Broj korisnika usluge pomoć u kući je promenljiv (korisnici budu smešteni u ustanovu socijalne zaštite, odustanu od usluge, preminu) ali uglavnom kapacitet od 40 korisnika je popunjen. Savetovalište za porodici je u 2021.godini imalo 413 korisnika i možemo naglasiti da su tri četvrtine korisnika bile žene.

Šta se novo planira u radu za ovu godinu?

U narednom periodu planiramo proširenje usluga u okviru Savetovališta za porodicu počećemo sa realizacijom Tretmana za počinioce nasilja (prema bračnoj ili vanbračnoj supruzi, devojci, bivšoj supruzi ili devojci).Tretman predstavlja savremeni model grupnog psihoterapijskog rada koji je namenjen muškarcima, počiniocima partnerskog nasilja. Cilj tretmana je zaustavljanje nasilja, bezbednost žrtve i prevencija recidiva.
U okviru nove usluge Inkluzivni centar pružaće se terapeutski program usluga fizioterapeuta kroz fizikalne terapije u skladu sa preporukama fizijatra i individualnim planom podrške. Takođe, biće pružana i usluga logopeda u zavisnosti od potreba radi poboljšanja ukupnog funkcionisanja dece sa razvojnim problemima.

Kako uspevate da organizujete pružanje usluga s obzirom na pandemiju koronavirusa i primenu mera?

COVID-19 je imao uticaja na pružanje usluga, ali nabavili smo neophodnu zaštitnu opremu i sredstva. Svi zaposleni i radno angažovani su upoznati sa merama zaštite i ponašanjem u slučaju pojave simptoma i infekcije. Svakoga dana pri ulasku u Dnevni boravak korisnicima se meri temperatura i više puta u toku dana dezinfikuju ruke, a zaposleni nose maske. Roditeljima savetujemo da ukoliko se pojave simptomi infekcije kod dece ili kod njih, da ne dovode decu u Dnevni boravak. A redovno se vrši dezinfekcija prostorija. Što se tiče usluge Lični pratilac, ona se pruža u zavisnosti od organizacije nastave u školama. I ostale usluge pružaju se uz poštovanje svih mera.

Da li biste još nešto izdvojili?

Potrebno je da rešimo problem prostorija Gradskog centra. Prioritet nam je proširenje usluge Pomoć u kući za starije osobe na seoska područja kao i otvaranje Dnevnog boravka za odrasle sa smetnjama u razvoju.

Ovim putem želim da se zahvalim rukovodstvu grada koje nam pruža podršku i pomoć u radu.