Pocetna Društvo Rekonstrukcija sevojničkog cevovoda

Rekonstrukcija sevojničkog cevovoda

1024
0
Podelite

JKP “Vodovod“ će ove godine rekonstruisati magistralni cevovod F450 u Sevojnu,a radovi počinju čim vremenske prilike dozvole. Potrebno preko 100 miliona dinara

Proteklog vikenda došlo je do novog kvara na magistralnom cevovodu u Sevojnu. Curenje vode je bilo značajno,voda je izlazila na ulicu gde se stvarao led, a pretilo je da će doći do značajno veće havarije i mnogo većih problema. Direktor “Vodovoda” Duško LJujić podseća da je voda zatvorena u ponedeljak 24. januara u 8 časova, a posle otklanjanja kvara kompletan sistem stabilizovao oko 13 sati. “Kvarovi na ovom cevovodu se dešavaju iz razloga što je ovaj magistralni cevovod F450 čelik dotrajao i vreme je da se menja. Da podsetimo tokom prošle godine na ovom cevovodu smo imali više od deset kvarova pa smo organizovali popravke po dva-tri kvara za jedan dan da bi smo manje opterećivali građane a naročito privrednike Sevojna čiji tehnološki proces direktno zavisi od naše vode. Svaka popravka kvara (saniranje curenja) podiže pritisak vode u cevovodu tako da dolazi do procurivanja na prvom sledećem, najslabijem mestu“, navodi LJujić o razlozima pucanja magistralne cevi u Sevojnu.

Šta “Vodovod” preduzima, ogromni su gubici vode, kakvi su planovi?

Mi smo ovaj problem evidentirali kao jedan od većih još pre nekoliko godina pa smo u cilju rešavanja problema uradili kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju za njegovu rekonstrukciju. Kažemo rekonstrukciju, a u stvari je svaka rekonstrukcija dotrajalih cevovoda izgradnja novih cevovoda u otežavajućim uslovima. U uslovima kada stari, postojeći cevovod mora da funkcioniše i isporučuje građanima vodu, kada se mora obezbediti funkcionisanje saobraćaja i svih drugih potreba građana i to za svo vreme dok se novi cevovod gradi. Po izgradnji novog cevovoda svi priključci se jedan po jedan prebacuju sa starog na novi, a kad se svi prebace stari cevovod se gasi. To je jedini način i mogućnost da građani i privreda tokom radova imaju uredno vodosnabdevanje.

Koliko košta rekonstrukcija magistralnog cevovoda u Sevojnu?

„Vodovod” ima projekat, aplicirali smo kod Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i odobren je. Iako je planirano finansiranje rekonstrukcije tokom 2020-te godine iz opravdanih razloga i većih prioriteta sredstva su preusmerena u poslove većeg prioriteta. Iz tog razloga mi smo doneli odluku i napravili dogovor sa Gradom da zajednički uđemo u finansiranje tog projekta gde ćemo zajedno uložiti neophodna sredstva, oko 100 miliona u izvođenje radova koje počinjemo čim vremenski uslovi dozvole. Trenutno radimo na preciziranju međusobnih obaveza i pripremi ugovora tako da će JKP “Vodovod“ i Grad ove godine rekonstruisati magistralni cevovod F450 u Sevojnu.

Kakvi su problemi tokom radova na rekonstrukciji, a bilo je predloga da se intenzivira zamena azbestnih cevi?

Da bi se bilo koji cevovodi rekonstruisali potrebno je puno toga. Definisati prioritete rekonstrukcije, izraditi kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju, dobiti građevinsku dozvolu, obezbediti izvore finansiranja i izvesti projektovane radove. Bez bilo koga od ovih koraka se ne može. Sve mi to znamo, hoćemo i možemo jedino što što sami ne možemo i gde nam treba pomoć je obezbediti finansiranje. Najveći problem je obezbediti finansiranje. Rekonstrukcija cevovoda košta, a sama činjenica da rekonstrukcija 2 km magistralnog cevovoda u Sevojnu košta preko 100 miliona jasno govori kolika sredstva su potrebna. Drugi veliki problem je što je mnogo teže i zahtevnije „rekonstruisati“ stari cevovod nego izgraditi novi. Novi kada se gradi nema nepoznanica, drugih instalacija, priključaka… Cevovodi koji su građeni pre četrdeset, ili pedeset godina građeni su po livadama, šumama, sokacima. Sada su tu tesno urbanizovana naselja, uske, često i strme ulice pune drugih instalacija pa je stanje na terenu mnogo komplikovanije, a samim tim i „rekonstrukcija“ starih cevovoda je mnogo teža. Neminovno zahteva dugotrajno kopanje ulica celom trasom, polaganje novog cevovoda, prevezivanje svih priključaka pa možete da zamislite šta znači sve to raditi u jednoj frekventnoj ulici.

Užički vodovod

Naš vodovodni sistem je ubedljivo najkomplikovaniji vodovodni sistem u Srbiji,sastoji se od preko 420 kilometara vodovodne i preko 110 kilometara kanalizacione mreže. S avladavamo sedam osnovnih visinskih zona i još više podzona gde upravljamo ogromnim pritiscima u mreži. Visinska razlika najniže i najviše tačke vodosnabdevanja je oko 450 metara. Nekoliko puta smo u neformalnom razgovoru predlagali Građevinskom fakultetu da osnuje katedru „ Rekonstrukcija i zamena komunalne infrastrukture“. Sada ih ovim putem i javno pozivamo da to urade jer za rekonstrukciju u uslovima kada stara komunalna infrastruktura mora da funkcioniše treba mnogo više znanja i veština, a i novca.

Potrebno 100 miliona

Rekonstrukcija cevovoda košta, a sama činjenica da rekonstrukcija dva kilometra magistralnog cevovoda u Sevojnu košta preko 100 miliona jasno govori kolika sredstva su potrebna. Drugi veliki problem je što je mnogo teže i zahtevnije „rekonstruisati“ stari cevovod nego izgraditi novi.