Pocetna Ekonomija Novi izvozni poslovi

Novi izvozni poslovi

1016
0
Podelite

Trendtex u Prijepolju potpisao ugovor sa ruskim distributivnim lancem tekstilnih proizvoda i obuće „Etalon“ o izvozu radne i zaštitne odeće. Za početak, planirana je isporuka od 11.000 jedinica

Domaća tekstilna preduzeća Trendtex u Prijepolju i Jumko u Vranju, potpisali su dva nova izvozna ugovora sa ruskim distributivnim lancem tekstilnih proizvoda i obuće „Etalon“ na zahtev predstavnika ove ruske kompanije, a uz podršku Privredne komore Srbije. „Etalon“ je istovremeno dogovorio i povećane isporuke robe iz još tri srpske kompanije koje će u Rusku Federaciju krenuti u narednim danima. Kompanija Trendtex će u narednom periodu početi izvoz radne i zaštitne odeće.

Direktorka Suanita Čelebić rekla je za „Vesti“ da su pregovori sa ovom ruskom kompanijom počeli u Privrednoj komori Srbije u novembru prošle godine. NJeni predstavnici veoma su zainteresovani za proizvode Trendtex-a, radnu i zaštitnu odeću zato što se izrađuju od kvalitetnih materijala koji se dobijaju od sirove tkanine koju Trendtex proizvodi za italijansku kompaniju Klopman international, a koja tu tkaninu dorađuje u svojim pogonima u Italiji.

-Za ovu rusku kompaniju„Etalon“ radićemo malo specifične modele koje možemo okarakterisati da su u moderno – radnoj varijanti od materijala koji su otporni na vodu i ulje. Bio im je zanimljiv program koji radimo za Stihl za pekačke uniforme sa zaštitom. Prilikom potpisivanja ugovora ovde u Prijepolju, u našoj firmi, precizno smo dogovorili i termine isporuke – istakla je Suanita Čelebić. Prema njenim rečima, za početak je planirana isporuka od 11.000 jedinica.

Trend tex u Srbiji osim u Prijepolju, ima svoje pogone i u Gornjem Milanovcu i Beloj Palanci i trenutno ukupno zapošljava 398 radnika.

Na osnovu novih ugovorenih poslova i proširenja saradnje sa postojećim, u Privrednoj komori Srbije očekuju da izvozni poslovi u ovoj godini na nivou države budu gotovo tri puta veći u odnosu na 2021. Kako se navodi u PKS, zbog otežane međunarodne logistike i transporta sa udaljenijih destinacija primetno je sve veće interesovanje kupaca i trgovaca iz evropskih zemlja, poput Nemačke, Austrije, Mađarske i Ruske Federacije. Statistika pokazuje da je izvoz tekstilnih proizvoda tokom deset meseci prošle godine iznosio 848 miliona dolara što je za 13 odsto više u odnosu na isti period 2020.

Grupacija Trendtex osnovana je 1996. godine i počela proizvodnju sa desetak radnika u proizvdnom pogonu u Tešnju. Danas grupaciju čine matična firma HMT u Nemačkoj i proizvodni pogoni u Tešnju, Bileći, Trebinju, Doboj Jugu i Foči u BiH, kao i proizvodni pogoni u Prijepolju, Gornjem Milanovcu i Beloj Palanci u Srbiji i u Tirani u Albaniji. Proizvodni program Trendtex u Prijepolju počeo je u novembru 2002. godine.
Osnovna delatnost kompanije je proizvodnja i konfekcioniranje radne odeće, a celokupna proizvodnja izvozi se na evropsko tržište, Nemačke, Švedske, Danske, Francuske, Italije i Poljske.