Pocetna Društvo Prvo prečistači otpadnih voda, pa dozvole za gradnju

Prvo prečistači otpadnih voda, pa dozvole za gradnju

886
0
Podelite

Odbornici Gradske skupštine Užica usvojili su odluku o donošenju Plana detaljne regulacije stambeno-turističkog kompleksa “Kaluđeske bare -jug” KO Kremna Užice čiji je nosilac izrade Gradska uprava za urbanizam.

Obrađivač Plana je JUGINUS doo (Jugoslovenski institut za urbanizam) iz Beograda, a naručilac investitor stambeno-turističkog kompleksa firma “Homevision” iz Bajine Bašte. U skupštinskoj sali se moglo čuti da su investitori turističkog kompleksa par estradnih zvezda -pevača narodne muzike.

Plan je obrazložio Milan Pejić (JUGINUS) koji je naveo da je planirana gradnja stambeno-turističkog kompleksa na kilometar i po od Kaluđerskih bara prema Ponikvama i da je površina obuhvata sa pristupnim putem 3,5 hektara. Jedna od parcela je u vlasništvu firme “Homevision”, a druga je deo katastarske opštine Kremna na kojoj je pristupni put .

Gradnja kompleksa je van Nacionalnog parka Tara, rečeno je na sednici, ali Plan se delom odnosi na područje posebne namene Park prirode “Šargan – Mokra Gora” i nadležnost je Grada Užica izdavanje lokacijske i građevinske dozvole u skladu sa smernicama koje bi trebalo da budu ispunjene u pogledu očuvanja prirode i drugih uslova. Pejić je rekao da postoje uslovi priključenja na Tarski vodovod kojim gazduju Drinsko-limske elektrane, da će se graditi trafostanica, ograničiti spratnost objekta i graditi biorotor za prečišćavanje otpadnih voda.

Opozicione odbornike stranke “Zavetnici” Aleksandra Vučićevića i Užičke odbrambene lige (UOL) Dejana Krčevinca interesovalo je kako će se zaštititi priroda, da li će se vode privremeno završavati u reci Pilici i gde je tačno lokacija gde će se nalaziti prečistač za otpadne vode i kog je gabarita? Pejić je u izlaganju naveo da će postoji inicijativa Inženjerske komore Srbije da se se prvo grade prečistači otpadnih voda pa onda objekti sa čim su se užički odbornici složili i dali punu podršku inicijativi Komore – prvo prečistači pa onda građevinska dozvola. Pre izdavanja lokacijske dozvole koja je nadležnost Grada Užica projekat će biti stavljen na uvid u pogledu uticaja na životnu sredinu.

Deo diskusije odnosio se na usklađenost poslovanja javnih preduzeća sa Zakonom o javnim preduzećima. Gradski većnik za javni sektor Srđan Nedeljković (SNS) rekao je da su preduzeća čiji je Grad osnivač poslovala pozitivno, a da su gubitak zabeležili “Veliki park” sa 4.123.214 i Deponija “Duboko” sa 19.863.000 dinara. Avram Ilić iz “Zdrave Srbije” i Vladan Virijević “Zavetnici” kao ni UOL rekli su da neće podržati usvajanje izveštaja o poslovanju preduzeća.

Aleksandar Vučićević iz stranke “Zavetnici” pitao je kako je moguće izvršenje naknade za prevoz u “Velikom parku” sa sto odsto i naknade za spasioce u periodu kada gradski bazen nije radio od januara do aprila prošle godine navodeći da je ovo preduzeće prošle godine dobilo subvenciju od 90 miliona i na kraju prošle godine milion dinara. Direktor “Velikog parka” Brano Bogićević je odgovorio je da nisu uspeli da usklade troškove (mazut, struja, voda) sa prihodima koje su ostvarili sa 72 odsto i da komercijalno nisu radili do 1. juna prošle godine.

Na dnevnom redu današnje sednice su i programi poslovanja ustanova kulture za ovu godinu. Odbornici su u prepodnevnom delu zasedanja dali saglasnost na program rada Narodnog muzeja koji je izložila direktorka Slavica Stefanović. Ona je podsetila da je nadležnost Muzeja proširena još na dve opštine Prijepolje i Priboj.

– U ovoj godini svoje aktivnosti ćemo usmeriti na konkurse kod nadležnih ministarstava kako bismo uspeli da dođemo do sredstava i realizacije većeg broja izložbi – navela je Stefanović i dodala da će Narodni muzej ove godine konkurisati sa važnim projektom zaštite i konzervacije vredne crkvene knjige Jevanđelja iz Mrkšine crkve iz 16. veka. Takođe u planirano je rešavanje problema depoa kako bi Narodni muzej zaštitio nekoliko desetina hiljada eksponata i artefakata. Stefanović je rekla da će Muzej nastaviti sa zamenom stolarije koja je i na drugoj zgradi stara preko 75 godina i konkurisat kod Ministarstva pravde za sredstva. Planiraju i opremanje suvenirnice i obeležavanj tri veoma važna jubileja, pola veka od izlaska “Užičkog zbornika”, jubilej Jokanoviča kuće i 10 godina Zavičaknog muzeja u Novoj Varoši kao i dalje aktivnosti na digitalizaciji kulturnog naleđa među kojima je i Vodič 1912-1918. godine.