Pocetna Društvo Minimum dve neumatičene krave

Minimum dve neumatičene krave

1377
0
Podelite

Jedno poljoprivredno gazdinstvo može godišnje podneti najviše tri zahteva za jednu kategoriju stoke

Poljoprivredni proizvođači od 1. februara mogu podneti zahtev za podsticaje za tov junadi, jagnjadi, svinja i jaradi. Iznos podsticaja je isti kao i predhodne godine i iznosi 15.000 dinara za tovnu junad, 1.000 dinara za tovne svinje, 2.000 dinara za jagnjad i jarad.
Minimalni broj grla za koji se može podneti zahtev za junad je tri, za svinje i jagnjad deset grla, a za jarad pet grla.

Da bi se ostvario ovaj podsticaj potrebno je da grla za koja se podnosi zahtev budu prodata klanici u periodu od 1. jula 2021. godine pa do momenta kada se podnosi zahtev, a najkasnije 30. juna 2022. godine. Krajnji rok za podnošenje zahteva kraj jula 2022. godine.

Jedno poljoprivredno gazdinstvo može godišnje podneti najviše tri zahteva za jednu kategoriju stoke. Uz zahtev od dokumentacije se prilaže prijemnica iz klanice i uverenje o zdravstvenom stanju životinje koje izdaje nadležni veterinar. Sva navedena dokumentacija se šalje na adresu Uprave za agrarna plaćanja.

Od 1. februara 2022. godine, takođe, podnose se zahtevi za podsticaje za krave za uzgoj teladi za tov – poznatiji kao subvencija za neumatičene krave. Iznos podsticaja za ova grla je 20.000 dinara. Potrebno je da gazdinstvo raspolaže sa minimum dve neumatičene krave koje su se telile u periodu od 1. jula 2021. godine pa do momenta podnošenja zahteva, a najkasnije do 30. juna 2022. godine. Zahtevi se podnose Upravi za agrarna plaćanja do kraja jula meseca. Uz zahtev se ne prilaže nikakva dodatna dokumentacija.
Sve informacije u vezi ispunjavanja uslova i načinu podnošenja zahteva, kao i pomoć pri popunjavanju zahteva poljoprivredni proizvođači mogu dobiti u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Užice ili u kancelarijama za poljoprivredu u svojim lokalnim samoupravama.

Bojana Nešić, dipl.ing. agr.