Pocetna Društvo Predstavljen projekat kotlarnice “Međaj”

Predstavljen projekat kotlarnice “Međaj”

1268
0
Podelite

U maloj sali Gradske kuće predstavljena je projektna dokumentacija za kotlarnicu “Međaj”  i “Infrastrukturni most” koju je uradila firma PEM i održan sastanak sa predstavnicima Grada i JKP “Gradska toplana Užice”. Gradnja kotlarnice “Međaj” predviđena je na lokaciji između autobuske i železničke stanice.

Direktor “Gradske toplane Užice” Branko Filipović kaže da “toplana godinama unazad radi na modernizaciji i ukrupnjavanju energetskog sistema tako da u ovom momentu  od 12 postrojenja-kotlarnica u Užicu, 11 koristi ekološki prihvatljiv energent, a sama postrojenja su automatizovana što uz savremenom opremu kao rezultat  ima  minimalnu potrošnju energenata uz minimalne produkte sagorevanja,  znatno bolje od zakonom propisanih”.

– Nažalost jedno postrojenje (kotlarnica Blok Zlatibor) godinama unazad je predstavljalo nerešiv problem, jer zbog samog položaja postrojenja nisu ispunjeni protivpožarni propisi za konverziju na gas, a sam grad ima prostorna ograničenja za smeštaj, tako ozbiljnog postrojenja u gradskom jezgru – navodi Filipović.

On podseća da je još 2015. godine usvojen Plan detaljne regulacije postrojenja “Međaj” što uz skupštinsku odluku iz 2018. godine   predstavlja ovlašćenje Toplani za pripremne radove. Kao rezultat toga u prethodnim godinama realizovan je veliki broj poslova i urađena projektna dokumentacija  za kotlarnicu “Medjaj”, dodaje direktor užičke toplane.

-Istakao bih sveobuhvatan idejni projekat, Studiju opravdanosti, Studiju uticaja na životnu sredinu, a ne treba zaboraviti konkurs i izbor rešenja za infrastrukturni most koji će se graditi paralelno sa mostom Kralja Aleksandra i činiće urbanističko-arhitektonsku celinu. Omogućeno je da razgovaramo sa firmom PEM o zaokruživanju procesa i izradi potrebne dokumentacije za građevinsku dozvolu za izvođenje radova – navodi Filipović.

Procena vrednosti radova za kotlarnicu “Međaj” sa mostom je 5 miliona evra.  Na osnovu projektne dokumentacije toplana dobija građevinsku dozvolu  i radi se projekat za izvođenje.

– Procena vrednosti radova odnosi se na kotlarnicu, most, toplovod i konverziju sa određenog  dela konzuma sa pare na toplu vodu – dodaje direktor užičke toplane i dodaje da se ne zna kako će biti finansiran, iz gradskog ili republičkog budžeta.