Pocetna Kultura Pripreme za kandidaturu za Unesko

Pripreme za kandidaturu za Unesko

563
0
Podelite

Ove godine Muzeju na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno predstoji priprema za kandidaturu za upis na Uneskovu listu zaštićenih, kulturnih dobara

Za Muzej na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno koji je višedecenijski čuvar istorije, kulture, narodne tradicije i graditeljstva, identiteta našeg naroda, prošla godina bila je jedna od uspešnih što potvrđuje oko 40.000 posetilaca iako grupnih poseta i ekskurzija nije bilo zbog pandemije.

Ove godine Muzeju koji se prostire na pet hektara gde je smešteno oko 50 objekata, kuća i pomoćnih objekata iz 19. veka prenetih iz zlatiborskih sela, predstoji priprema za kandidaturu za upis na Uneskovu listu zaštićenih, kulturnih dobara. Kako je direktorka Muzeja Svetlana Ćaldović izjavila za portal zlatiborpress, veoma je važno što je Muzej u Sirogojnu po novom zakonu dobio matičnost jer to omogućava obogaćivanje sadržaja a što ide u prilog kandidaturi za upis na Uneskovu listu.

Ove godine će biti nastavljena krovna rekonstrukcija svih objekata u Muzeju kako bi bilo očuvano ovo kulturno nasleđe, ali će, kako je izjavila direktorka Ćaldović, biti organizovane i brojne manifestacije, koncerti i radionice koje će kroz usmenu tradiciju i jezik, scensku umetnost, društvenu praksu, rituale i praznike, izražavati kreativnost, znanje, veštine i duh ljudi koji ga stvaraju. I ove godine planirana je jedinstvena Kolonija konzervatora koja se održava samo ovde i koja ima međunarodni karakter, zatim treći Festival muzike sa Biljanom Krstić i “Bistrikom” čiji je cilj očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa. Neće izostati ni vašar starih zanata i radionice narodnog graditeljstva, pletenja kao i grnčarska radionica uvedena prošle godine. Posetiocima će biti na raspolaganju i Muzej pletilja. A, zapravo, Sirogojno je i postalo prepoznatljivo zahvaljujući pletiljama i njihovim džemperima iz čega je i nastao Muzej na otvorenom „Staro selo“.