Pocetna Arilje Prehrambena industrija iz užičkog kraja u Dubaiju

Prehrambena industrija iz užičkog kraja u Dubaiju

1050
0
Podelite

U Dubaiju u okviru sajma Expo 2020 od 18. do 23. februara održana je tematska nedelja poljoprivrede i prehrane, a istovremeno i sajam prehrambene industrije Gulfood.

Privredna delegacija uz institucije iz Srbije koje se bave poljoprivredom i prehrambenom industrijom imale su mogućnost da posete ova dva sajma i da učestvuju na direktnim sastancima, prezentacijama i konferencijama, rekla je za „Vesti“ Nevena Despotović, koordinatorka za poljoprivredu u Regionalnoj privrednoj komori Zlatiborskog upravnog okruga, članica delegacije

Iz Zlatiborskog upravnog okruga na sajmu Gulfood u Dubaiju na nacionalnom štandu Srbije predstavili su se BMN „Malinas“ Požega, ITN u okviru koga posluje „Budimka“ u Požegi i Master fruits u Arilju.

Jelena Kalinić, menadžerka međunarodne prodaje u kompaniji „Budimka“ kaže da ovo požeško preduzeće nije još počelo da izvozi na arapsko tržište. Za sada, svoje proizvode uglavnom plasira u evropske zemlje i manje količine u Indiju, ali je predstavljanje proizvodnog programa u Emiratima bilo veoma značajno.

-Ima proizvoda interesantnih za Emirate. Naša prednost je što mi imamo voće koji oni nemaju kao što je divlja borovnica, divlja kupina, malina… To je kod njih sve egzotično i veoma su zainteresovani za ceo asortiman, kao i za džemove sa velikim procentom voća, slatka i niskokalorične džemove. Računamo da bi to bio pun pogodak i optimisti smo kada je u pitanju sklapanje ugovora – navodi Jelena Kalinić.

O tematskoj nedelji poljoprivrede i prehrane, Nevena Despotović ističe da su štand Srbije posetile brojne kompanije od kojih su mnoge uspostavile poslovni kontakt sa srpskim kompanijama što predstavlja početak poslovne saradnje.

-U delegaciji privrednika za Sajam Expo u Dubaiju iz našeg regiona bili su predstavnici kompanija „Laki“ Arilje, Master food Užice, „Premijer“ Požega kao i Poljoprivredna savetodavna i stručna služba „Moravica“ Užice. Privredna komora Srbije sa svojim predstavništvom u Dubaiju u okviru Expo sajma organizovala je veliki broj direktnih sastanaka naših sa kompanijama iz Slovenije, Argentine, Meksika, Estonije, Letonije, Litvanije, Malezije. U predstavništvu PKS Biznis hub održana je prezentacija proizvođača rakije i tom prilikom promovisane su i rakije iz našeg kraja, „Stara Pesma“ i „RB Global“.

Na ovoj promociji prisustvovali su i predstavnici kompanije Balkan Trading iz Dubaija koja je direktni uvoznik proizvoda sa celog Balkana. Inače, naše kompanije imaju mogućnost podrške za pokretanje biznisa u Dubaiju preko predstavništva PKS koje se nalazi u slobodnoj ekonomskoj zoni Dubai South, a koja pruža sve vrste usluga, kao što su izdavanje viza, pristupne kartice, radne dozvole koje bi pomogle vlasnicima kompanija da uspostave i vode svoje poslovanje na što lakši i jednostavniji način – ističe Nevena Despotović, koja je od organizatora tematske nedelje na sajmu u Dubaiju dobila velike pohvale za izuzetan profesionalizam i angažovanje.