Pocetna Društvo Potpisan Ugovor za obilaznicu oko Užica

Potpisan Ugovor za obilaznicu oko Užica

1081
0
Podelite

U Užicu danas je potpisan Komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji obilaznice oko grada Užica. Ugovor su potpisali Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zoran Drobnjak, v.d. direktora JP ,,Putevi Srbije“ i Yang Bo, legalni zastupnik kompanije Power Construction Corporation of China Limited. Ova obilaznica za Užičane značila bi rasterećenje saobraćaja, kao i izmeštanje teretnih vozila kroz centar grada, ali i smanjenje aero-zagađenja.

Gradonačelnica Užica, dr Jelena Raković Radivojević, rekla je da se potpisivanjem ovog ugovora rešava višedecenijski problem svih Užičana i da je postignut veliki uspeh jer se godinama unazad pokušavalo da se reši ovaj problem.

,,Zahvalila bih se ministru Tomislavu Momiroviću, kao i celoj Vladi Republike Srbije i, posebno, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, za sve ono što će omogućiti generacijama Užičana da u narednom periodu žive u mnogo zdravijoj životnoj okolini, jer upravo realizacijom ovog projekta rešiće se i smanjenje aero-zagađenja u našem gradu, ubrzaće se sam tok saobraćaja u centru grada, a i bezbednost svih učesnika u saobraćaju biće podignuta na mnogo viši nivo. Ovo je istorijski dan za Grad Užice, i zato želim da se zahvalim svima onima koji su dali svoj doprinos da veoma brzo krenu radovi na ovom veoma važnom i značajnom projektu. I najvažnije u ovom trenutku je da je ugovor za obilaznicu oko Užica potpisan i da su sredstva za realizaciju ovog projekta obezbeđena u vrednosti od 29,8 miliona evra.“

Liu Šaoguan, potpredsednik kompanije Power China International i predsednik ove kompanije za Evroaziju, kaže da je potpisivanje ugovora veoma je važna prekretnica za Užice.

,,Ovaj projekat igraće važnu ulogu u poboljšanju uslova saobraćaja u Užicu i podsticanju razvoja regionalne privrede. Kao što je rečeno, ovo će doprineti razvoju regionalne ekonomije i Grada Užica. U ime kompanije Power China, daćemo sve od sebe da ovaj projekat bude završen što je pre moguće,“  rekao je Liu Šaoguan.

Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kazao je da je ovo veliki dan za Užice.

,,Potpisali smo Komercijalni ugovor za izgradnju obilaznice i drago nam je da sarađujemo sa kompanijom Power China sa kojom već realizujemo veći broj projekata, kao što je obilaznica oko Beograda, gradnja beogradskog metroa, i u pitanju je jedna od najvećih svetskih kompanija. Saradanja sa njima nam garantuje da ćemo ovaj projekat završiti u optimalnom roku, a mi mi očekujemo da radovi krenu vrlo brzo, jer znamo koliko je ona važna za Užice, koliko dugo se čekala i koliko je ona neophodna za ovaj grad – ne samo kao bi se relaksirao saobraćaj, već kako bi se smanjilo aero-zagađenje, i kako bi se Užice otvorilo za potpuno drugačiji urbanistički razvoj. Obilaznica će biti duga nešto manje od pet kilometara, imaće četiri mosta, od kojih je najveći most na Đetinji, koji će imati 250 metara i iz tehničkog ugla, izuzetno je zahtevna za gradnju. Mi, jednostavno, moramo da izgradimo ovu obilaznicu, ona je neophodna, čak i u uslovima kada gradimo i projektujemo više od 1200 kilometara auto-puteva. Mi moramo da izgradimo i kapitalne infrastrukturne projekte koji su značajni za lokalne samouprave. Dugo i pažljivo smo radili na njemu, na sreću, eskproprijacija je završena, ali, nažalost, ona je završena 1993. godine, a ovaj projekat trebao je da počne da se radi 1994. godine. U startu smo u zakašnjenju 30 godina, a kada pričamo o zakašnjenjima, moramo da stavljamo stvari u pravi kontekst. Ovaj projekat krenućemo da radimo vrlo brzo, i u naredne 2 godine ćemo ga završiti. Zajedno sa tunelom ispod Kadinjače i sa rekonstrukcijom tunela Dub – Dubci, ovo će biti deo jedinstvenog projekta koji će potpuno promeniti saobraćajnu sliku u ovom delun zemlje. Ovaj Komercijalni ugovor je deo jednog šireg projekta gradnje obilaznice u Zapadnoj Srbiji i već smo krenuli u relizaciju projektne obilaznice oko Gorenjeg Milanovca, u fazi smo projektovanja obilaznice oko Požege, a u završnoj fazi projektovanja obilaznice oko Užica, uskoro krećemo sa pripremnim radovima, a očekujem da ćemo na jesen krenuti sa gradnjom tunela oko Kadinjače čime ćemo potpuno ovaj deo Srbije otvoriti za jedan drugačiji saobraćajni život,“ poručio je Momirović.

Nakon potpisivanja, gradonačelnica Užica i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, obišli su klizište u Koštici, u ulici Svetozara Markovića, čiju će sanaciju finansirati ovo ministarstvo sa 100 miliona dinara.