Pocetna Politika Dačić: Srbija treba da izabere sebe i srpski interes

Dačić: Srbija treba da izabere sebe i srpski interes

1196
0
Podelite

U Užicu je održana predizborna konvencija na kojoj su predstavljeni poslanički kandidati koalicije SPS-JS-Zeleni Srbije iz Zlatiborskog okruga kome je prisustvovao i kandidat za premijera, predsednik SPS-a Ivica Dačić.

U pogledu spoljne politike Dačić je ponovio stavove socijalista, a to su “ne” sankcijama Rusiji, “ne” u NATO i “ne” nezavisnosti Kosova i Metohije uz reči da je Republika Srpska najveća pobeda srpskog naroda i tekovina SlobodanaMiloševića i SPS-a.

On je dodao da ratnim zločincima treba suditi, a ne ulaziti u NATO i da je Srbija trenutno suočena sa teškim rizicima zbog rusko-ukrajinskog sukoba. On je dodao da bi uvođenje sankcija Rusiji bila “prečica” do nezavisnog Kosova u Ujedinjenimnacijama.

Dačić je postavio pitanje da li će zemlje koje su razbijale teritorijalni integritet Srbije i proglasile Kosovo državom povući priznanje kada pominju usaglašavanje politike sa EU u vezi uvođenja sankcija Rusiji?

– Ne samo da neće da povuku priznanje, već žele da Kosovo uvedu u Evropsku uniju, Savet Evrope, UN, a Srbija treba da uvede sankcije Rusiji koja može da stavi veto u UN na članstvo Kosova – naveo je Dačić koji smatra da Srbija ne treba da radi protiv sebe uvođenjem sankcija Rusiji i dodaje da Srbiju ne treba da interesuje Istok ili Zapad, već pametna politika kako bi Srbija sačuvala sebe, jer šta će izbori ako izgubimo Srbiju.

Dačić je na predizbornom skupu rekao da se više pažnje mora posvetiti principima za koje se zalažu socijalisti i vrednostima koji su bili svojstveni nekadašnjem socijalizma u kome je i on kao dete sa sela imao pravo ne besplatno školovanje.

– Posle petooktobarskih promena i nešto pre toga prešli smo u društvo divljeg kapitalizma i prvobitne akumulacije kapitala. Odnos prema radnicima u pojedinim slučajevima je kao prema stoci – rekao je Dačić i obećao da će se raditi na izjednačavanju plata žena i muškaraca za isti posao uz podatak da je u EU ta razlika 15, a u Srbiji 8 odsto.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma govorio je o rešenjima lokalne samouprave u kojoj je gradonačelnik, investicijama i otvaranju radnih mesta, besplatnom prevozu za Jagodince i otvaranju obdaništa.

– Lokalnoj samoupravi su potrebni narodni poslanici i neko ko ima dobre kontakte, a to je premijer Ivica Dačić kako bi pomogli razvoj i rešavanje problema – rekao je Palma.

Kandidat za narodnog poslanika iz Užica dipl. ekonomista turizmolog Maja Vermezović koja je član Glavnog odbora SPS-a I potpredsednica foruma žena SPS-a podsetila je da je za Studentski dom koji već ima stanare kamen-temeljac položio Ivica Dačić, tada prvi put premijer i da se od njega očekuje kada drugi put bude premijer otvori Integrisani univerzitet u Užicu.

-Naš premijer Ivica Dačić je kao pravi diplomatski virtuoz vratio položaj Srbije na mesto koje joj pripada i bude priznata u svetu – rekla je Vermezović uz poruku da graa Užičke republike i Tesline centrale na Đetinji želi da bude poznat u svetu, a njegova sela svetska poput Mokre Gore i pozvala birače da pruže poverenje ovoj listi.

Dejan Jovanović, poslanički kandidat JS je rekao da s ponosom ističe najbolji socijalni program koji ima ova stranka uz želje da program koji se primenjuje u Jagodini bude primenjen i u Užicu.

-Nema jake Srbije bez jakog Užica i svih opština Zlatiborskog okruga – poručio je Jovanović iz reči da su prioriteti koalicije SPS-JS-Zeleni porodica i narod.

Pored Maje Vermezović i Dejana Jovanovića, kandidati liste za narodne poslanike iz Užica je doktor medicinskih nauka Slavka Mitričević, nekadašnja direktorka Doma zdravlja.

U ime Gradskog odbora prisutne je pozdravio predsednik Neđo Jovanović koji je istakao državotvornost SPS-a u protekle 32 godine koliko SPS postoji boreći se za vitalne interese zemlje, jer ne postoji događaj u novijoj srpskoj istoriji, a da na tojstranici nije ispisano ime SPS-a i pozvao građane da glasaju za listu broj dva i Dačića za premijera.

Skup koji je održan u Krčagovu u hotelu “Siesta” počeo je himnom “Bože pravde” i na njemu je izvedeno nekoliko rodoljubivih pesama “Tamo daleko”i “Ovo je Srbija”, a na kraju konvencije i predsednik socijalista pridružio se izvođenju pesme “Pukni zoro”.