Pocetna Kultura Dve samostalne izložbe

Dve samostalne izložbe

820
0
Podelite

U Galeriji „Reflektor“ u Krčagovu, u subotu, 19. marta, otvorene su dve samostalne izložbe radova troje mladih umetnika. Vanja Rebić i Irena Jevtović predstavljaju se zajedničkim projektom „Trebalo bi da bude nešto lepo”, a Miroljub Mitrović postavkom skulptura pod nazivom „O skulpturi i formi“. Vanja Rebić i Miroljub Mitrović su Užičani i ovo je njihov prvi samostalni nastup pred užičkom publikom. Izložbe traju do 26. marta, a posete se zakazuju putem imejla galerije

O projektu Vanje Rebić i Irene Jevtović, Stefan Stevanović, likovni umetnik, napisao je: «…Kada prvi put pogledamo radove koji se nalaze pred nama vidimo žanr – scene, ljude i predmete iz profanog, takozvanog, svakodnevnog života. Ono što je zaista pred nama jeste kolaž, naizgled, dva homogena senzibiliteta, ali samo naizgled.

Na žanrovskim kompozicijama Vanje Rebić uočljivi su predmeti i ličnosti stavljeni u
službu naracije i kao takvi oni sećanju daju pojavni, materijalni oblik. Crtež u svojoj
osnovi ima sigurnu, prefinjenu i preciznu liniju, modelovan je suptilno, ali intenzivnim koloritom oblikuje Vanji svojstvenu likovnost…Svaki segment kompozicije pažljivo je proračunat i stoji na svom mestu i tu autorka ne ostavlja prostora slučajnostima i greškama.

Irena na svojim radovima neguje grub, možemo slobodno reći, vajarski crtež, kao da su
ove studije predlošci na osnovu kojih će kasnije nastati skulpture u kamenu. Eksperimentiše i oprobava se u različitim crtačkim tehnikama i medijumima. Na njenim crtežima preovladava samostalni portret, modelovan snažno i u masama. Tamo gde je prisutno više od jedne figure ne postavlja jasnu granicu gde se crtež završava, čime sa kompozicijom povezuje i samog gledaoca. Portretisane ličnosti poseduju sopstveni karakter, koji je vešto modelovan. Upravo je to, uz gestualnost i slobodnu liniju na papiru, ono što nam svedoči o crtačkom umeću autorke…

Radovi obe autorke nemaju kritički karakter i zato se sa njihovim rečima možemo
složiti: «Praksa je vođena željom da se autobiografski priča o unutrašnjem svetu, sa mračnim i svetlim fantazijama dok je vodeća referenca samih crteža fotografija, reklamni materijal, sadržaj sa interneta ili kolaž svega navedenog». To je upravo ono što ih je vodilo prilikom stvaranja ovog, možemo ga slobodno tako nazvati, likovnog dnevnika, navodi Stevanović.

Vanja Rebić rođena je 1995. godine u Užicu. Završila je Srednju grafičku školu, na smeru tehničar za oblikovanje grafičkih proizvoda – ogled, a 2019. na FLU u Beogradu završava osnovne akademske studije, smer slikarstvo u klasi profesorke Simonide Rajčević. na istom fakultetu i u klasi iste profesorke završava master studije. Učestvovala je na mnogim grupnim izložbama u Srbiji kao i u humanitarnoj akciji ,,Umetnici iz Srbije za Glinu, Petrinju i Sisak.”

Irena Jevtović je rođena 1996. u Čačku. Diplomirala je na Odseku za slikarstvo Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Milete Prodanovića u čijoj klasi je završila i master studije. Učestvovala je na mnogim grupnim izložbama u našoj zemlji i inostranstvu, a samostalne u Čačku i Beogradu.

Postavka skulptura Miroljuba Mitrovića (1997), Užičanina, pod nazivom „O skulpturi i formi», sadrži skulpture za koje se može reći „da su monolitne ili imaju svoju jedinstvenu, celovitu formu. Skulpture su građene od prirodnih materijala poput: kamena, drveta, terakote i kamenine. Razmatrajući pojavnost oblika oslobađenih bilo kakve metafore ili referentnosti kreiram ovu postavku. ,,O skulpturi i formi” sa namerom da oslobodim vibrantnost samih objekata i njihovo čisto svojstvo», navodi autor.

Mitrović je završio osnovne kao i master akademske studije na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju (BiH) na katedri za vajarstvo u klasi prof. Sretena Milatovića. Učesnik brojnih kolektivnih izložbi u zemlji i regionu kao i simpozijuma i radionica Dobitnik je godišnje nagrade za vajarstvo Akademije likovnih umjetnosti, Trebinje.