Pocetna Društvo NATO zločin ne zastareva

NATO zločin ne zastareva

1125
0
Podelite

Povodom godišnjice početka NATO bombardovanja služen je pomen stradalim Užičanima i položeni venci na spomenik poginulim vojnicima i oficirima Vojske Srbije u ratovima devedesetih.

Svečanost u organizaciji Udruženja veterana Zlatiborskog okruga počela je državnom himnom u izvođenju Crkvenog hora “Đurđevak” posle čega je održana ceremonija polaganja venaca.

Vence su pored porodica i rodbine  poginulih položile delegacije Grada Užica, Vojske Srbije, Gradske opštine Sevojno, Udruženja veterana Užica, Sevojna, Sjenice, Bajine Bašte, Čajetine, Arilja, veterana 63. padobranske brigade, veterana posebnih jedinica policije, borci Višegrada, Udruženje potomaka ratnika “Major Kosta Todorović”, SUBNOR Užice, Kosjerić, Nova Varoš, Požega, Besmrtni puk Zlatiborskog okruga, političkih stranaka SPS-a, SNS-a i PUPS-a  i drugih udruženja.

Predsednik Udruženja veterana Zlatiborskog okruga Ranko Obradović govorio je o 78 dana nezabeleženog zločina u novijoj istoriji sveta i poručio da ne smemo dozvoliti da NATO zlodela padnu u zaborav.

-Tokom bombardovanja poginula su tri naša sugrađanina Ivan Vasojević, starešina rodom iz Sjenice, poginuo hrabro na Košarama štiteći golobrade vojnike 11. aprila 1999. godine, Mileta Vukotić poginuo je hrabro boreći se za svoju otadžbinu u Glogovcu 13. aprila 1999. godine i oficir Dragan Mitrović u borbi sa šiptarima u Drenici 20. aprila 1999. godine – naveo je Obradović.  On je rekao da da su sada veterani Zlatiborskog okruga časno i pošteno branili svoju domovinu, a dokaz da rat nije izgubljen jeste da danas živimo u jedinoj ponosnoj državi Evrope.

Gradski većnik  Ratko Trmčić  u obraćanju u ime Grada Užica rekao je da je tokom 78 dana NATO agresije pričinjena ogromna materijalna šteta, ali da je nenadoknadiv gubitak ljudskih života.

-Danas smo ovde da odamo poštu poginulim Užičanima u ratovima devedesetih i poručimo da pamtimo njihovu žrtvu, čuvamo sećanje na njih i nikada ih nećemo zaboraviti – rekao je Trmčić. On je poru;io da ratne igre nikada nisu bile dobra opcija i da je krajnje vreme da se ljudi duboko zamisle nad sudbinom čovečanstva koje vekovi nisu naučili da je ljudski život svetinja.

Pored drugih porodica koje su izgubile najdraže pomenu su prisustvovali i roditelji Zorica i Miloš Vukotić čiji je sin jedinac poginuo pre 23 godine na Kosovu i Metohiji braneći Srbiju. Iza Milete ostale su tri kćerke.

– I posle 23 godine opet je teško…Starimo i svaki dan nam je sve teže. Naš sin je poginuo u Srbici kod Glogovca u 29 godini života, a dva meseca posle njegove smrti dobio je bliznakinje koje nije video – pričaju majka Zorica i otac Miloš, danas baka i deka unuka na koje su jako ponosni i od kojih je jedna građevinski inženjer. Kažu da bol ne prestaje i da tuga navire kada vide uniformu SAJ-a i vojnike sa crvenim kapama, jer se sete svog jedinca u uniformi čiji drugovi nikada ne zaboravljaju njegove stare roditelje i redovno ih pozivaju na svečanosti i interesuju se za njih.

Spomenik palim vojnicima i starešinama podignut je u Užicu u parku  ispred Komande na inicijativu Udruženja veterana Užica u oktobru 2010. godine od sopstvenih sredstava.