Pocetna Kultura Pavić od Š do A

Pavić od Š do A

686
0
Podelite

U holu Narodne biblioteke Užice, otvorena je izložba Biblioteke grada Beograda „Pavić od Š do A“ autora, bibliotekara Isidore Injac, Sare Ivković Marković i Marjana Marinkovića. Ovom prilikom prikazan je i kratak film koji je urađen kao prateći program izložbe o poznatom književniku, akademiku SANU-u Miloradu Paviću (1929-2009)

Izložba se satoji od 30 panoa u obliku slova azbuke i četiri panoa u obliku tarot karti.

-Kao što se dela Milorada Pavića ne čitaju na konvencionalan način, tako i koncepcija izložbe posetiocima pruža mogućnost individualnog sagledavanja i doživljaja – rekla je između ostalog Dušica Murić, pozdravljajući posetioce i goste, direktorku Biblioteke grada Beograda Jasminu Ninkov i autore izložbe.

Izložba je nastala 2019. godine u organizaciji Biblioteke grada Beograda povodom nekoliko jubileja, 90 godina od rođenja Milorada Pavića, deset godina od njegove smrti i 35 godina od objavljivanja „Hazardskog rečnika“. Zbog pandemije, izložba nije gostovala u onoliko gradova i biblioteka kako je bilo predviđeno. Odmah posle nastanka, izložbu su videli samo posetioci u Beogradu i Parizu, a sa smirivanjem epidemije, počela su gostovanja po Srbiji, Čačku, Kragujevcu, sada u Užicu, a onda se očekuju postavke i u drugim gradovima u Srbiji i regionu.

Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda podsetila je da je ova ustanova u decembru prošle godine dobila na staranje legat Milorada Pavića koji je on zaveštao Beogradu. U legatu se čuvaju njegova dela, prva izdanja „Hazardskog rečnika“, pisaći sto i sve što je vezano za njegov rad.

-On je jedan od naših najprevođenijih pisaca, a njegovo najpoznatije delo „Hazardski rečnik“ prevedeno je na gotovo 40 svetskih jezika. Nama je drago da smo mi dobili na staranje njegov legat i trudićemo se da ga na najbolji mogući način sačuvamo, ali i prezentujemo zajedno sa naslednicima njegovog autorskog dela, Ivanom Pavićem i Jasminom Mihailović – navela je Jasmina Ninkov podsetivši da je, osim što je bio pisac čija su dela dostigla svetsku slavu, Pavić je bio i profesor, akademik, jedan od najpoznatijih poznavaoca književnog baroka, pa je i izložba interesantna, neobična i u „Pavićevom stilu“.

Marjan Marinković, pomoćnik biblioteke grada Beograda, jedan od autora navodi da izložba širi priču o Paviću, promoviše njegovu književnost i mlađim čitaocima koji ga još uvek ne poznaju, ali podseća i one koji su ga čitali da mu se ponovo vrate, jer uvek
ima razloga da se Pavić čita.

-Pored toga što je naš najprevođeniji pisac, njegov „Hazardski rečnik“ je imao veliki uticaj na srpsku, ali i na svetsku književnost zbog specifične strukture, načina na koji je napisana i prvenstveno zbog načina na koji može da se čita. Sam Pavić je rekao da je negde pročitao da su izračunali da se „Hazardski rečnik“ može čitati na nekoliko miliona načina kombinacijom svih pojmova iz kojih je on sastavljen. U skladu sa tim mi smo i koncipirali izložbu koja u svakom prostoru može da se postavi na različit način, a posetioci, takođe, mogu da je gledaju kako žele kao što i „Hazardski rečnik“ mogu da čitaju kako žele – rekao je Marinković i naveo da je cela izložba igra, „svojevrsno koketiranje sa Pavićevom poetikom“. Svako slovo sadrži određen broj termina i pojmova koji su objašnjeni, a koji su bitni za Pavićevo stvaralaštvo i život.