Pocetna Kultura Posle dve godine pauze u avgustu ponovo Interakcija

Posle dve godine pauze u avgustu ponovo Interakcija

740
0
Podelite

Posle pauze od dve godine, zbog pandemije virusa korona, studenti filmskih akademija iz sveta okupiće se u avgustu na 17. Međunarodnom studentskom filmskom kampu „Interakcija 2022“.

Na konkurs za učešće na kampu i radionici dokumentarnog flma, koji je raspisao Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege, a koji traje do 30.aprila, mogu da se prijave studenti režije, kamere, dizajna zvuka i montaže, koji imaju iskustva u produkciji dokumentarnog filma.

Kamp će se se održati od 8. do 24. avgusta, kada će petnaest učesnika, koji će biti podeljeni u tri ekupe, snimati tri kratka  dokumentarna filma u zapadnoj  Srbije – Užicu, Čačaku i Požegi.

Program „Interakcija: radionica dokumentarnog filma“, kako najavljuju iz Filmarta, održaće se od 17. do 24. avgusta.  Učesnici će imati priliku da, kroz predavanja, panel diskusije, projekcije filmova i razgovore sa autorima, unaprede znanje i veštine iz kreativnog dokumentarnog filma.

Radionice će voditi Rada Šešić, programerka brojnih festivala, predavačica i nagrađivana filmska rediteljka, i dokumentarista Vladimir Perović, čiji filmovi su priznati i zapaženi na najznačajnijim festivalima u svetu.

Pravo učešća na konkursu za radionicu, koji je otvoren do 10.juna, imaju  filmski profesionalci, studenti filmskih akademija, kao i svi oni koji žele da unaprede znanja i veštine iz kreativnog dokumentarnog filma.

Ove godine, zbog velikog interesovanja publike, Filmart će pokrenti novi program „Interakcija: festival kratkog dokumentarnog filma“ na kome će se prikazivati kratki dokumentarci koji su učestvovali i bili nagrađivani na najznačajnijim festivalima u svetu.

Na dosadašnjih šesnaest kampova je učestvovalo više od 260 studenata iz više od 60 zemalja sa više od 100 filmskih akademija, a snimljena su 53 dokumentarca i osvojeno je više od 20 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

Radionicu je pohađalo 128 učesnika iz 46 zemalja, a predavači su bili vrhunski reditelji iz Srbije i regiona: Želimir Žilnik, Vladimir Perović, Dragan Elčić, Nebojša Slijepčević i Mladen Matičević.

Program Interakcija realizuje Filmart, uz podršku Švajcarske vlade, u okviru projekta „Kultura za demokratiju“, koji sporovodi Hartefakt fond.