Pocetna Politika Koalicija Moramo traži ponavljanje izbora na biračkom mestu 63

Koalicija Moramo traži ponavljanje izbora na biračkom mestu 63

1115
0
Podelite

Koalicija MORAMO podnela je Gradskoj izbornoj komisiji Užice Zahtev za poništavanje glasanja na biračkom mestu broj 63 – Školska uprava Užice, zbog nepravilnosti tokom sprovođenja glasanja na ovom biračkom mestu.

“Birački odbor je u svom Zapisniku konstatovao da se u kutiji za parlamentarne izbore nalaze tri glasačka listića više nego što je bilo birača koji su glasali. Naknadnom odlukom Gradske izborne komisije ovaj Zapisnik je izmenjen pa je konstatovano da je glasalo 857 birača. Upoređivanjem Zapisnika o radu biračkog odbora za izbore za narodne poslanike i Zapisnika o radu biračkog odbora za izbore za predsednika Republike, može se zaključiti da je lokalna izborna komisija, na osnovu dogovora, unela podatak da je izašlo više birača nego što zaista jeste. Ukupan broj izašlih birača na predsedničke izbore na biračkom mestu broj 63 je 854 birača.

Pored ove nepravilnosti, kontrolori koalicije MORAMO zabeležili su i druge nepravilnosti u radu Biračkih odbora i Gradske izborne komisije Užice. Na pojedinim biračkim mestima u Gradskoj opštini Sevojno zabeleženo je grupno prijavljivanje birača za glasanje van biračkog mesta “doturanjem” spiskovima sa imenima osoba koji nisu sadržali sve neophodne podatke za ostvarivanje ovog prava. Na većem broju biračkih mesta sprečeno je glasanje bez važećeg ličnog dokumenta.

Na biračkom mestu broj 8 – MZ Vrutci, zabeležen je slučaj prijavljivanja za glasanje van biračkog mesta osobe koja je član biračkog odbora. Prilikom dolaska člana proširenog sastava Gradske izborne komisije ispred koalicije MORAMO na biračko mesto (koji je biračkom odboru doneo spisak lica koja su prijavljena za glasanje van biračkog mesta) lice sa spiska mu je saopštilo da su ga dan uoči izbora pozvali aktivisti SNS-a i obavestili ga da je “prepoznat kao invalidno lice” i da će ga prijaviti za ostvarivanje ovog prava. Ovo lice je bilo aktivan član biračkog odbora na dan izbora.

Uz poziv za održavanje 15. sednice Gradske izborne komisije grada Užice, članovima je stigao i Zapisnik sa 14. sednice komisije koji je trebalo usvojiti na ovoj sednici. Međutim, u Zapisniku je se, u evidenciji prisutnih članova komisije, nalazio veći broj imena članova komisije koji nisu prisustvovali toj sednici. Usvajanje Zapisnika sa 14. sednice je povučeno sa dnevnog reda nakon prigovora članova komisije iz koalicije MORAMO i koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije.

Koalicija MORAMO je aktivno učestvovala u zaštiti izbornog prava građana Užica i Sevojno pre, tokom i nakon izbornog dana. U narednom periodu, nastavićemo da doprinosimo zaštiti zakonitosti i demokratičnosti izbornog procesa uz neposredno učešće u svim izbornim aktivnostima.

MORAMO, zajedno i drugačije!” poručili sui z ove koalicije.