Pocetna Društvo Osam novih jedinki jelena stiglo na Zlatibor

Osam novih jedinki jelena stiglo na Zlatibor

850
0
Podelite

U okviru druge godine nastavka projekta Lovačkog udruženja koji ima za cilj naseljavanje jelena na području Zlatibora, u sredu 6.og aprila je stigao poslednji kontigent za ovu godinu u kome je doveženo 8 jedinki : 5 košuta, 2 jelena i jedan špizer.

“Ovo je druga godina kako dobijamo jelene. Prošle godine smo dobili 19 i sada ih ukupno ima 24. Čekamo da se otele košute, da telad malo odrastu i onda otvaramo i njih da idu napolje i da se sami snalaze”, rekao je Goran Radović, upravnik lovišta.

Jelenima će trebati malo vremena da se adaptiraju na nove uslove bez snega. Istovremeno, deo jelena koji je pušten u prirodu već je počeo da prelazi na teritoriju BiH. Upravnik lovišta, Gorana Radović je ovom prilikom naglasio da su kazne za pokušaj krivolova ogromne.

“Sada je problem zbog transporta što je malo veće uznemiravanje košuta i ne znam šta će biti oko telenja. Sve se to prati, proširili smo mrežu i naše Lovačko udruženje i Lovački savez koji podržavaju ovaj projekat, svi su uključeni”, dodaje Radović.

“Mi nemamo zabeleženo da smo imali gubitke od predatora. Imali smo dva gubitka prošle godine od čega je jedna povređena košuta koja je stradala od pasa lutalica i mlađi jelen je stradao od starijeg jelena. To su slučajevi koji su se desili zimus ostalo je za sada sve kako treba”, kaže Milun Melović, stručna služba LU “Zlatibor”.

Za sad su ukupno doseljene 24 jedinke koje se drže radi razmnožavanja, a u nekom budućem vremenu puštanja u divljinu. U planu je da kada dostignu odredjeni broj, budu puštene u lovišta. Do tada će se pratiti njihovo napredovanje i prilagodjavanje planinskoj klimi.