Pocetna Društvo Šta bi bilo, kad bi bilo?

Šta bi bilo, kad bi bilo?

2119
0
Podelite

Prema “Elaboratu o obaveštavanju i uzbunjivanju stanovništva na području iznenadnog rušenja  brane Vrutci” bio bi aktiviran najgori scenario nailaskom poplavnog talasa koji bi u Krčagovu iznosio 25 metara. Međutim, brana je tako konstruisana   i imuna na razne scenarije, havarije i velike vode za koje su predviđene rezerve u akumulaciji i za znatno veće padavine od desetogodišnjeg maksimuma i protok od 453 kubnih metara u sekundi. Betonska lučna brana izgrađena je sa velikim stepenom seizmičke zaštite tako da je verovatnoća rušenja mala. A u slučaju najgoreg vreme za postupanje je manje od 20 minuta 

Izgradnjom brane Vrutci mogućnost za prihvatanje poplavnog talasa i ublažavanje duž nizvodnog toka Đetinje uz znatno blaži poplavni talas od onog u prirodnom režimu, stvorio je mogućnost kontrolisanog ispuštanja velikih voda. Brana i akumulacija “Vrutci” kontrolišu 142 kilometra ukupne slivne površine Đetinje. Zapremina akumulacije je 54 miliona kubnih metara vode, što je dovoljno za snabdevanje još jednog grada veličine Užica. Zapremina akumulacije za prihvat velikih voda i poplavnog talasa je 13.320.000 kubnih metara. U operativnom gradskom planu zaštite od poplava navodi se da je za evakuaciju velikih voda konstruisan preliv koji se nalazi na kruni brane na njenom centralnom delu. Preliv je slobodan, bez ustava   i nalazi se na koti od 627 metara nadmorske visine, a izveden je sa sedam pravilnih polja dužine 48,8 metara, kapaciteta za protok 760 metara kubnih u sekundi, što je mnogo više od najveće vode u desetogodišnjem periodu od 453 kubna metra u sekundi.   Na samoj brani se nalaze četiri ispusta. Havarija  je hipotetički moguća, ali po rečima većine stručnjaka svedena na mogućnost i minimum. Ona postoji u elaboratu u kome se kaže da bi bilo direktno ugroženo 20.000 ljudi, najviše u gradskom jezgru Užica koje je i najgušće naseljeno..

Prema Elaboratu o obaveštavanju i uzbunjivanju stanovništva  na području od iznenadnog rušenja brane “Vrutci” na reci Đetinji u delu koji obuhvata hidrauličke posledice rušenja brane bio bi aktiviran najgori scenario  nailaskom poplavnog talasa. “Pošto je deo od brane do grada slabo naseljen, jer veći deo toka ide kroz kanjon dužine 13 kilometara do Turičkog polja u tom delu ne bi bilo većih posledica osim posledica po par objekata u zoni stare železničke stanice Stapari. Izbijanjem poplavnog talasa u Turičko polje dolazi se do prvog dela u gradskoj zoni koje bi pretrpelo određenu štetu  gde bi visina talasa iznosila 20 metara. Daljim prolaskom klisurom ispod Starog grada ulazi se u najuže gradsko jezgro gde bi posledice bile mnogo teže zbog velike gustine i naseljenosti i urbanizacije”, piše u operativnom planu. U zoni gradske plaže visina talasa bi bila 15 metara, dalje se navodi i u ovom delu kompletno bi se pod vodom našlo gradsko jezgro, Trg, autobuska i železnička stanica, Crveni krst, gradski stadion i hala sportova, osnovne i srednje škole. Našla bi se ugrožena industrijska zona u Krčagovu sa visinom talasa od 25 metara, dodaje se u dokumentu. Posle toga prolaskom kroz jedan uži deo korita poplavni talas bi zahvatio industrijsku zonu u Sevojnu i visina talasa bi bila 10 metara i ugrožene glavne užičke  saobraćajne komunikacije, putevi i železnica. Prolaskom Sevojna kotlina Đetinje se naglo širi čime se umanjuje i visina i jačina poplavnog talasa koji bi slabio sve do Požege. U operativnom planu se kaže da treba napomenuti da na celoj trasi linije velike vode postoje stubovi markeri (132) koji označavaju liniju te velike vode kao  i sistem uzbunjivanja u cilju preventivnog delovanja.

Poplave

Opasnost od poplava postoji pri padavinama većim od 40 mililitara u gradskoj zoni Užica i van nje. Poplave se očekuju u rano proleće i jesen usled otapanja snega   i obilnih kiša kada svi potoci i rečice u gornjem toku naglo nabujaju i u veoma kratkom intervalu se sliju  ka užičkoj kotlini. Glavna opasnot od poplava potiče od velikih voda reke Đetinje, Rzava i Lužnice kao i vodotokova koji se ulivaju u ove reke.   Rečni tokovi Grada Užica i to je njihova osnovna odlika su tokovi sa velikim nagibom sa dosta stambenih objekata uz samo korito  i prilikom nailaska bujice voda sa sobom nosi velike količine nanosa i drugog otpada koji se zaustavlja uz rečne obale i stvara deponije.  U okviru prevencije velikih voda postavljaju se merno regulacione stanice i kišomeri za ranu dojavu poplavnog talasa. Jedan od poslednjih kišomera postavljen je i u Mokroj Gori zbog Belog Rzava i  Kamišine sa pritokama i štete koje može napraviti kako bi se preventivno reagovalo.