Pocetna Društvo „Mozaik invalidnosti“

„Mozaik invalidnosti“

902
0
Podelite

Jelena Marić, moderatorka tribine ima ličnu potrebu da ukaže ukoliko budemo bolji pojedinci, bićemo i bolje društvo a samim tim i država

Prvu interaktivnu tribinu „Mozaik invalidnosti“ organizovalo je Udruženje invalida cerebralne i dečje paralize Užice sa ciljem da se predstavnici institucija, ustanova i građani upoznaju sa inkluzijom iz različitih aspekata koji su bitni za život osoba sa invaliditetom. Tribina je organizovana uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – Sektor za osobe sa invaliditetom.

Programske aktivnosti odvijaju se radi podizanja svesti o osobama sa invaliditetom, da se kroz razgovor o potrebama i mogućnostima uklone barijere, reše nedoumice, nejasnoće i otklone predrasude sa kojima se u svakodnevnom životu suočavaju osobe sa invaliditetom.

Moderatorka tribine bila je naša sugrađanka Jelena Marić., članica Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize Užice koja ima ličnu potrebu da ukaže ukoliko budemo bolji pojedinci, bićemo i bolje društvo a samim tim i država.

-Potreban je razgovor između predstavnika institucija kao i pojedinaca, dakle celog društva. Barijere se dele na psihološke i arhitektonske, pa smatram da kada čovek otkloni psihološke barijere, kada dovoljno osvesti sebe, nije dovoljno informisan ili ima određenu vrstu straha, onda kada sve to otkloni moći će da otkloni i arhitektonsku i bilo kakvu drugu barijeru-istakla je Jelena.

Ona je dodala da o svemu ovom treba razmišljati svakodnevno a ne samo kada se obeležavaju neki važni datumi, ili održavaju određeni događaji. Tribini su prisustvovali predstavnici institucija, udruženja, studenti i profesori Pedagoškog fakulteta i pojedinci.
Jelena Marić je deo mladih lidera Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS) i dobitnica je nagrade „Jednaki u borbi protiv diskriminacije“ za 2021.godinu.