Pocetna Društvo Sestre osvojile prvu i drugu nagradu iz fizike

Sestre osvojile prvu i drugu nagradu iz fizike

852
0
Podelite

Nagrade na republičkom takmičenju sestre Marta i Maja Todorović osvojile su u veoma jakoj konkurenciji. Za takmičenje ih je pripremala nastavnica fizike Vesna Dimitrijević

Učenice Prve osnovne škole kralja Petra Drugog Marta i Maja Todorović osvojile su prvu i drugu nagradu na republičkom takmičenju iz fizike koje je održano u Kraljevu. U konkurenciji je bilo preko 500 učenika od šestog do osmog razreda osnovnih škola iz Srbije.

Marta Todorović, učenica sedmog razreda osvojila je prvu nagradu na republičkom takmičenju iz fizike, a za „Vesti“kaže da su- zadaci bili teški i zahtevni, a njihova izrada trajala je tri sata. Osvojenom prvom nagradom je zadovoljna jer je u konkurenciji sedmih razreda bilo oko 100 učenika iz osnovnih škola u Srbiji. Za takmičenje nas je pripremala nastavnica Vesna Dimitrijević koja je prepoznala naš talenat za fiziku. Pored puno rada u školi kroz dodatnu nastavu, nastavljale smo sa radom i kod kuće- rekla je Marta.

Za fiziku kaže da od kako je počela da je uči, odmah joj se dopala i zato je želela da je uči dodatno, a onda i da učestvuje na takmičenjima.

-Kada su saopšteni rezultati, prvo nisam verovala da sam imala toliko bodova, a zatim sam bila izuzetno srećna jer se sav rad isplatio. Kada sam saznala da je i moja sestra osvojila drugo mesto to me je dodatno obradovalo jer znam koliko se i ona trudila-istakla je Marta.

Uspeh su pohvalili nastavnici i zbog toga je kako kaže bila jako srećna, jer su obratili pažnju. I roditelji su ponosni, uvek nas bodre da vežbamo i da razvijamo svoj talenat. Zato bih u budućnosti želela da se bavim naukom- objasnila je Marta.

Maja Todorović, učenica šestog razreda osvojila je drugu nagradu na republičkom takmičenju iz fizike, a pre toga prošle i ove godine u martu osvojila je i treće mesto iz informatike. Sumirajući rezultate kaže da je imala cilj da ode na takmičenje i da osvoji nagradu. Što se konkurencije tiče iz šestih razreda takmičilo se 280 učenika iz cele Srbije.

– Najviše volim da radim zadatke koji su logički, ali su bili teški na takmičenju. Na uspehu su mi čestitali i moji drugovi koji su znali koliko sam vežbala. To što smo nas dve sestre i što imamo isto interesovanje za fiziku, meni olakšava i mnogo mi znači jer Marta može neke stvari da mi objasni. A posebno je značajno to što smo obe osvojile nagrade-ističe Maja.

I ona naglašava da je velika sreća postići uspeh u konkurenciji od toliko đaka. Kada su saopšteni rezultati bila sam jako zadovoljna, pre svega, jer sam puno vežbala, ali i što su roditelji ponosni na naš uspeh.

Za uspeh na republičkom takmičenju Marta dodaje da je to podstrek za dalje školovanje, ali i ispunjenje zacrtanih ciljeva. U razgovoru zaključuje da su ona i sestra dosta različite, iako imaju slična interesovanja ne utiču jedna na drugu.

Dodajmo, da je iz Prve osnovne škole treću nagradu takođe iz fizike osvojila i Teodora Sever, učenica šestog razreda a pohvala je pripala Anđeli Bacetić, učenici sedmog razreda. Ukupno iz užičkih osnovnih škola bilo je osam učenika sa nastavnicima koji su ih pripremali za takmičenje.

Državno takmičenje u Kraljevu održano je 9-10.aprila pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Društva fizičara Srbije.