Pocetna Bajina Bašta Čišćenje Perućca

Čišćenje Perućca

921
0
Podelite

Prikupljeno je oko 600 vreća otpada koji je plutao pored obale jezera ili se nalazio na njoj

Tokom aprila, održana je redovna sezonska akcija čišćenja jezera Perućac koju su organizovali JP „Nacionalni park Tara“, TO „Tara-Drina“, TA „Taraturs“ i JKP „12. septembar“ uz podršku lokalnih udruženja i ljubitelja prirode.

U akciju se uključilo 40-ak lica koja su uz pomoć čamaca, uglavnom sa vode, obavili čišćenje jezera Perućac od brane HE „Bajina Bašta“ pa uzvodno do ulaska u kanjon Drine (9 km). Prikupljeno je oko 600 vreća otpada koji je plutao pored obale jezera ili se nalazio na njoj.

– Mi ovde radimo, ali smo i ljubitelji jezera i želimo da ga očuvamo što čistijeg zbog budućnosti naše dece i turizma – ističe Žarko Đurić lovočuvar u NP Tara.

U akciji je i ove godine učestvovao i TV voditelj Jovan Memedović koji kaže – Bavimo se našom sramotom, a to je ovo smeće koje nas davi decenijama. Nismo mi napravili ovaj otpad, ali ćemo ga mi očistiti. A propust je napravljen zato što nismo decu učili šta znači odlaganje i sortiranje otpada, reciklaža…-

Miloš Nešović ispred turističke agencije “Taraturs” je rekao – Uvek se trudimo da podstaknemo sva zainteresovana lica i subjekte da se uključe u ovu akciju jer je jezero Perućac odgovornost svih nas.-

Direktor TO “Tara-Drina”, Milan Đurić, je istakao da je siguran da će jezero biti spremno za početak turističke sezone i prve plovidbe.

Prikupljeni otpad je deponovan na obali kod brane odakle su ga o kamioni JKP „12. septembar“ transportovali na Regionalnu deponiju Duboko kod Užica.