Pocetna Društvo Mere zaštite šljiva od šljivinih osa

Mere zaštite šljiva od šljivinih osa

789
0
Podelite

Na teritoriji rada Poljoprivredne savetodavne stručne službe Užice, zasadi šljive, u zavisnosti od lokaliteta i sotrimenta se nalaze u različitim fazama cvetanja do precvetavanja. Faza precvetavanja je jako bitna kao momenat zaštite od šljivinih osa.

Žuta i crna šljivina osa (Hoplocampa flava i Hoplocampa minuta) imaju jednu generaciju godišnje. Prezimljavaju u stadijumu gusenice u zemljištu. U periodu cvetanja ženke polažu jaja na ili između čašićnih listića cvetova. Štete prave gusenice koje se ubušuju u tek zametnute plodove. Napadnuti plodovi otpadaju, a samo jedna gusenica može oštetiti i do pet plodova.

Praćenje ovih štetočina se vrši postavljanjem belih lepljivih klopki u zasade šljiva. Prvi ulovi na na našoj teritoriji su registrovani  04.04.2022. godine.

Mere zaštite od šljivinih osa se preporučuju nakon piljenja gusenica, a pre njihovog ubušivanja u tek zametnute plodiće i sprovode se isključivo u fazi precvetavanja šljive kada pčele i drugi polinatori nisu prisutni u voćnjaku.

Preporučuje se hemijski tretman nekim od registrovanih insekticida:
– Polux, Konfuzija, Decis 2.5 EC (a.m. deltametrin), u koncentraciji 0,03-0,05%.

Takođe, u zasadima u precvetavanju, vrši se tretman u cilju zaštite tek formirane lisne mase od infekcija gljivama prouzrokovačima šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpophila) i plamenjače šljive (Polystigma rubrum):

– Mankogal 80, Mankogal ekstra ili  Dithane M 45 (a.m. mankozeb), u koncentraciji 0,2-0,25% ili
– Captan 50 WP, Capi,Merpan 50 WP, Metod 480 SC (a.m kaptan), u koncentraciji 0,2-0,3%.

Primena insekticida u fazi cvetanja je zabranjena!

Milena Ćirić, dipl.inž.