Pocetna Društvo Odnos prema otpadu govori o našem ponašanju

Odnos prema otpadu govori o našem ponašanju

873
0
Podelite

Na kontejnerima u plavoj, sivoj, žutoj i narandžastoj boji vidno je obeleženo šta se u njih odlaže. Većina umesto u sive kontejnere za „mokri otpad“ ubacuje „suvi “ i obrnuto, navode iz JKP „Bioktoš“

Građani često komentarišu da razvrstavaju otpad na „suvi“i „mokri“ i ubacuju ga u za to namenjene kontejnere, ali da ga onda radnici komunalnog preduzeća odvoze zajedno i da kao pomešani otpad stiže na deponiju „Duboko“. S druge strane iz JKP „Bioktoš“ navode da postoje problemi jer građani ne vode računa u koji kontejner odlažu otpad, pa im je onda najlakše da okrive nekog drugog, odnosno komunalno preduzeće.

Činjenica je da JKP“Duboko“ kroz projekte obezbedilo kontejnere za različite vrste otpada i to „suvi“, „mokri“, ambalažni i kabasti, dok su u prigradskim naseljima građanima podeljene kante za „suvi“ i „mokri otpad“.

Iz JKP „Bioktoš“ Oliver Ristanović, navodi da u okviru projekta primarne selekcije otpada gde su podeljene kante, to funcioniše izuzetno dobro jer građani odvajaju papir, karton i PET ambalažu u plave kante od 240 litara, dok u sive odlažu „mokri otpad“. To građani poštuju što je za svaku pohvalu i tako razvrstan otpad se odvozi na deponiju „Duboko“.
-Na kontejnerima u plavoj, sivoj, žutoj i narandžastoj boji koji su postavljeni u gradu vidno je obeleženo šta se u njih odlaže. Jedan autosmećar posebno preuzima primarno selektovan odnosno „suvi“ otpad, a drugi pomešan otpad. Što se tiče pražnjenja kanti nedeljno se odvozi pomešani, a petnaestodnevno „suvi“otpad. Ako mogu građani koji su dobili kante da to skoro u potpunosti poštuju, postavlja se pitanje zašto se onda tako ne ponašaju i građani kada odlažu otpad u kontejnere-navodi Ristanović.

On dodaje da se na gradskom području iako su postavljeni kontejneri za primarnu selekciju, to se za sada slabo poštuje jer građani ubacuju i drugi otpad. Tako umesto u sive kontejnere za „mokri otpad“ ubacuju u plave namenjene za „suvi otpad“ i obrnuto. Onda pomešani otpad nam stvara velike probleme, a umanjuje i iznose koje dobijamo od „Dubokog“ jer nije primarno selektovan otpad. Zato je važno da građani malo više obrate pažnju, objašnjava naš sagovornik.

-U kontejnerima za ambalažni otpad svašta smo nalazili, razvaljivani su, a na neke smo čak morali da stavljamo katance. Postoje mesta gde se namenski koriste, ali u većini to nije slučaj. Kada je u pitanju odlaganje kabastog otpada koji u okviru projekta realizujemo sa JKP“Duboko“ naša obaveza je da postavljamo narandžaste kontejnere na određenim lokacijama u gradu i u seoskim mesnim zajednicama. I tu ima problema jer građani pored kabastog ubacuju i drugi otpad. Svedoci smo i da vrlo često taj otpad ostavljaju i pored drugih kontejnera koji nisu za to namenjeni. Planirali smo da grajfer više ne koristimo, ali to nije moguće zbog ovakvog ponašanja građana. Tako da ovakav način odlaganja otpada umanjuje rezultate u realizaciji ovog projekta.

Ove zime veliki problem bio je i paljenje plastičnih i metalnih kontejnera sa neugašenim pepelom, čak i u užoj gradskoj zoni. Izgorelo je preko 20 kontejnera, a cena jednog plastičnog je oko 240 evra, što predstavlja materijalnu štetu za JKP „Bioktoš“.

Kako promeniti navike i ponašanje je najčešće pitanje koje se postavalja u oblasti zaštite životne sredine. Naš sagovornik ističe važnu ulogu medija, ali i da je svest građana o primarnoj selekciji otpada i njenom značaju na vrlo niskom nivou. Činjenica je da su obezbeđeni uslovi i oprema, ali izostaje angažovanje velikog broja građana da se taj proces pravilno realizuje.

-Poražavajuće je i što se kod nas ne vodi računa kako i gde se odlaže otpad, za razliku od odlaska u inostranstvo gde se strogo poštuju pravila. Zato nama koji se time bavimo kroz redovan posao nije jasno zašto se tako odnosimo prema sredini u kojoj živimo, kao i prema komunalnoj opremi- zaključio je naš sagovornik.

U planu je i postavljanje polupodzemnih kontejnera za „suvi“ i pomešani otpad u centralnom delu Užica. Ostaje da vidimo kako će to funkcionisati i kako ćemo se ponašati, samo da se ne dogodi kao nedavno u Čačku kada su paljeni i ti kontejneri.

Tri puta izgoreo kontejner na istom mestu

Iz JKP „Bioktoš“ navode primer da je tokom ove zime tri puta izgoreo kontejner na istom mestu kod bivšeg Dečjeg dispanzera. To samo govori o neodgovornosti i kakav je odnos pojedinih građana prema komunalnoj opremi koja pripada svima nama.