Pocetna Ekonomija Inovacijama do novih vrednosti

Inovacijama do novih vrednosti

763
0
Podelite

U današnjem vremenu globalne krize, više nego ikad se vidi značaj stimulisanja inovativnih aktivnosti u kompanijama, gde krajnji rezultat treba da bude kreiranje nove vrednosti, navodi Danica Selaković

Na Zlatiboru je 19. aprila zvanično predstavljena Analiza regionalnog statusa inovacija i industrijskih prioriteta za metaloprerađivačku, drvnu i prehrambenu industriju koja je urađena u okviru projekta „Podrška za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja – ENHANCE”, a koji se realizuje u okviru IPA programa Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020. Implementacija projekta čija je ukupna vrednost oko 200.000 evra, počela je 1. jula 2021, a aktivnosti će trajati 24 meseca. Cilj je jačanje ekonomskog rasta i održivih mogućnosti zapošljavanja u industrijskim malim i srednjim preduzećima na prekograničnom području Sarajevske makroregije i Zlatiborskog okruga. Nosilac projekta je Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH, a partneri su Regionalna privredna komora Zlatiborskog upravnog okruga i Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis.

Na sastanku na Zlatiboru, učesnike projekta pozdravili su Ana Lapčević, direktorka Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga i Mirsad Jašarspahić, predsednik Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH.

O predstavljenoj Analizi i ključnim momentima u njoj, Danica Selaković, koordinatorka projekta u Regionalnoj privrednoj komori Zlatiborskog upravnog okruga, kaže:

-Kanton Sarajevo i Zlatiborski upravni okrug imaju izuzetan inovacijski potencijal koji treba iskoristiti u narednom periodu. Predstavljanje dokumenta „Analiza tržišne inteligencije, inovacija i sposobnosti komercijalizacije prekograničnih malih i srednjih preduzeća“ pokazao je da u današnjem vremenu globalne krize, više nego ikad se vidi značaj stimulisanja inovativnih aktivnosti u kompanijama, gde krajnji rezultat treba da bude kreiranje nove vrednosti. Kanton Sarajevo i Zlatiborski upravni okrug imaju ogroman potencijal za zajednički pristup u procesu energetske tranzcije, što može dovesti do otvaranja novih i unapređenje postojećih radnih mesta.

Skupu na Zlatiboru, osim zainteresovanih malih i srednjih preduzeća prisustvovali su i načelnik Zlatiborskog upravnog okruga, Desimir Popović, ministar privrede Bosansko podrinjskog kantona BiH, Haris Salković, predstavnici srednjih škola, lokalne samouprave kao i nezaposlena lica.

-U okviru ovog skupa potpisan je Sporazum o razumevanju između privrednih komora sa jedne i ministra privrede Harisom salkovićem sa druge strane. Ovaj Sporazum ima svoju težinu zato što je obezbedio podršku državne institucije projektu prekogranične saradnje – navodi Danica i ističe:

-Veći broj malih i srednjih preduzeća u Zlatiborskom okrugu je informisan o aktivnostima koje se realizuju u ovom projektu. Većina njih je zainteresovano za povezivanje sa kompatibilnim preduzećima iz Sarajevske makroregije, zatim za učestvovanjem na određenim radionicama koje će im pomoći da podignu njihovu kompetitivnost na viši nivo. Na drugj strani, iako je poziv za nezaposlene otvoren, mali broj lica se odazvao. Zato je Regionalna privredna komora Zlatiborskog upravnog okruga počela aktivniju kampanju, pa u saradnji za NSZ, odnosno Filijalama Užice i Prijepolje, pokušava da animira nezaposlena, mlada lica koji bi bili korisnici ovog projekta.

O aktivnostima koje predstoje u daljoj realizaciji projekta, Danica Sekalović kaže:

-U narednom periodu biće sprovedene radionice na Zlatiboru i u Goraždu za pisanje projekata, tokom kojih će svi zainteresovani moći da nauče samu izradu projektnih predloga, ali isto tako i da saznaju način na koji mogu da povlače sredstava iz različitih međunarodnih fondova.