Pocetna Društvo Mostovi od špageta

Mostovi od špageta

925
0
Podelite

Na takmičenju su učestvovale dve ekipe učenica, a na testiranju jedan most je izdržao teret od 51, 4 a drugi 133 kilograma. Mostovi su bili dužine 80 centimetara, visine 30 i širine 20 centimetara

Prvi put polovinom aprila održano je takmičenje timova srednjih škola u izradi mostova od špageta na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu Univerziteta u Kragujevcu. Ukupno je učestvovalo sedam grupa iz Čačka, Kragujevca, Kraljeva i Užica. Iz užičke Tehničke škole „Radoje Ljubičić“ učestvovale su dve ekipe trećeg i četvrtog razreda. Drugo mesto osvojile su učenice trećeg razreda, a njihov most od špageta izdržao je teret od 51,4 kilograma. Drugi most iako je izdržao 133 kilograma, zbog malog propusta nije nagrađen.

U nagrađenoj ekipi bile su Goca Jakovljević, Milica Milanović i Verjoska Čolić, učenice trećeg razreda, smer arhitektonski tehničar. O izradi mosti, takmičenju i iskustvima za „Vesti“ navode najvažnije detalje.

-Probni rad imale smo u školi, a zatim i zadatak izrade mosta od špageta na takmičenju. Most je morao da bude dužine 80 centimetara, visine 30 cm i širine 20 cm za koji je potrebno oko 1,2 kilograma „Barila“ špageta. Uspeh je što smo osvojile drugo mesto u jakoj konkurenciji. Ovo je zaista jedno lepo iskustvo- ističe Goca Jakovljević.
Govoreći o takmičenju Milica Milanović, dodaje da se sve pravi iz delova i sastavlja toplim lepkom. -Naš most na kome smo pravili i luk iz delova na testiranju je poneo teret 51, 4 kilograma. Most na sredini ima oklagiju i za nju se kači teret sa posebnom mašinom za testiranje. Nagradu nismo očekivale i za nas je ovaj uspeh bio iznenađenje.

Kako navodi Milica rad svih nas na takmičenju se ne razlikuje puno jer imamo tačno definisane propozicije. Nagrada znači i da smo naučili nešto novo.

Bojana Đolović, učenica četvrtog razreda iz drugog tima kaže da su mostove odvojeno radile. Na konsultacijama most je poneo 12,5 kilograma za razliku od takmičenja gde je izmeren najveći teret od 133 kilograma. Nismo osvojile nagradu jer je osovinsko rastojanje bilo za santimer manje nego što je potrebno.Naš most se razlikovao od ostalih jer smo radili sužavanje pri vrhu tako da može da izdrži najveće opterećenje. Nismo očekivale tu kilažu, ali uspelo je.

rbt

I učenica Nevena Todorović, kada sumira rezultate kaže da joj je najupečatljiviji odnos predstavnika fakulteta koji su im maksimalno izašli u susret. Ovo takmičenje i ovaj rad puno nam je pomogao da shvatimo kako sve funkcioniše pri izradi mostova.
Jelena Konstantinović, mentorka i profesorka kaže da ovakvo takmičenje srednjoškolaca u izradi mostova od špageta prvi put je ove godine organizovano u Kraljevu, u okviru promocije tog fakulteta.

-Sve deluje jednostavnije nego što izgleda i uopšte most nije lako sastaviti. Za izradu mosta efektivnog rada potrebno je oko 20 sati, ako sve ide kako treba. Sve pripreme bile su mimo redovnih časova odnosno na blok nastavi. Posle izrade luka, sledi seckanje špageta u snopu od po 70 komada, a onda se lepi po segmentima. Prezadovoljni smo, jer nosivost od 133 kilograma nisu uspeli da naprave ni studenti na fakultetu-ističe profesorka Konstantinović.

Danijela Nenadić, direktorka škole prezadovoljna je uspehom učenica, ali i organizacijom na fakultetu. Svi su bili uključeni u takmičenje i obezbeđivanje odličnih uslova za takmičare.

-Za nas posebno je važan uspeh koji smo ostvarili, ali sam ponosna jer imamo i nastavnike koji su spremni da učestvuju u svim ovim aktivnostima i da animiraju decu-Dodaje i da su početkom aprila u Nišu imali republičko takmičenje u konkurenciji saobraćajnih škola i tu su ostvarili uspeh.

– Drugo mesto pojedinačno osvojio je Zoran Čprljaković u konkurenciji motornih vozila „C“ kategorija, a prvo mesto ekipno sa Stefanom Vujićem. Dakle, doneli su zlatan pehar u školu. Naši učenici u svim područjima rada nižu uspehe a u narednom periodu očekuju ih i nova takmičenja-rekla je direktorka Nenadić.

Ovakvi uspesi govore o radu i nastavnog kadra sa učenicima. Dodajmo, da je planom upisa predviđeno da posle 30 godina ponovo bude upisan obrazovni profil geodetski tehničar-geometar.