Pocetna Kultura Užičko kolo ispred Bundestaga

Užičko kolo ispred Bundestaga

881
0
Podelite

Članovi Etno udruženja „Zavičaj“ iz Zlakuse ulepšali svojim programom tradicionalno prvomajsko okupljanje naših zemljaka u nemačkoj prestonici

Još dok se omladinski folklorni ansambal Etno udruženja „Zavičaj“ iz Zlakuse nalazio na turneji u Berlinu, u gostima kod članova Srpsko nemačke zajednice „Mladost“, internetom je počeo da kruži snimak Užičkog kola ispred Bundestaga koji su članovi „Zavičaja“ spontano odigrali uz muziku emitovanu sa mobilnog telefona. Užičko kolo ispred nemačkog saveznog parlamenta bilo je najava koncerta Etno udruženja „Zavičaj“ koji je održan 1. maja u Berlinu, na tradicionalnoj srpskoj proslavi Međunarodnog praznika rada, koja je prethdne dve godine izostala zbog korone.

-Tradicionalno na svojim gostovanjima odigramo i prikažemo Užičko kolo na raznim mestima, pa se na internetu može videti naše kolo ispred čuvenog MGU u Moskvi, na platou ispred Ajfelovog tornja u Parizu, u Južnoafričkoj Republici, sa našim trubačima na plaži u Umagu, u centru Pule, Rovinja itd. Već više od petnaest godina na razne načine predstavljamo naš kraj, našu zemlju, širom sveta i pa i kroz kolo koje asocira na naš Grad – kaže Saša Drndarević, jedan od osnivača Etno udruženja „Zavičaj“ i član UO ovog Udruženja.

Prilikom ovog proputovanja kroz srednju i zapadnu Evropu, članovi „Zavičaja“ posetili su i Budimpeštu, Karlove Vari, Drezden i Prag. O boravku u Berlinu Drndarević navodi:

-Članovi našeg folklornog ansambla izveli su sa domaćinima zanimljiv i raznovrstan kulturno-umetnički program koji je našim zemljacima ulepšao vikend na tradicionalnom okupljanju, druženju i pikniku. Ovaj nastup bio je najavljen pre dve godine i trebalo je da se desi za Prvi maj 2020. godine ali zbog svetske pandemije koja je tada krenula morao je biti otkazan, pa su naši domaćini čekali dve godine da se ponovo stvore uslovi za ovu vrstu okupljanja i proslave. Najveća vrednost ovog gostovanja je zapravo druženje mladih iz dijaspore sa vršnjacima iz Srbije koje je trajalo pet dana i koje je svima prijalo. Domaćini su se potrudili maksimalno da boravak našim članovima u Berlinu ostane nezaboravan, da upoznaju i vide dosta toga zanimljivog u nemačkoj prestonici. Naš ansambal je imao sreće da putuje dosta prethodnih petnaest godina i da nastupa na brojnim festivalima u Rimu, Parizu, Udinama, širom Grčke, Poljske, Mađarske, Bugarske, Turske, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crnoj Gore, BiH ali najdraža su im gostovanja kod naših ljudi u rasejanju i druženje sa njima, tako da će ovo gostovanje u Berlinu ostati za sećanje za ceo život kao što su bila i gostovanja kod naših zemljaka u Johanezburgu, Moskvi, Istri.