Pocetna Društvo Nije potrebna Studija za izgrađenu MHE Ravni

Nije potrebna Studija za izgrađenu MHE Ravni

755
0
Podelite

Gradska uprava za urbanizam, izgradnju i imovinsko pravne poslove donela je rešenje kojim se obustavlja postupak za odlučivanje o potrebi izrade Studije procene uticaja zatečenog stanja na životnu sredinu i procene uticaja na životnu sredinu  izgrađene male hidroelektrane “Ravni” na reci Prištavici.

U rešenju se kaže da “nema uslova za vođenje postupka” čime je potvrđeno ranije rešenje iste Uprave  iz 2017. godine kada je rečeno da nije potrebna Studija o uticaju na životnu sredinu za gradnju mini centrale.

U rešenju koje je potpisao načelnik Predrag Milutinović navodi se da je ono 10. maja ove godine  doneto na osnovu analize zahteva nosioca projekta beogradskog MHE “Ravni” d.o.o Južni Bulevar, Vračar od 27.4.2022. godine.

“Snaga MHE Ravni” iznosi 470 KW što je duplo manje  od propisanog kriterijuma” – kaže se u rešenju. Prema  Uredbi o utvrdjivanju liste projekata za koje je obavezna procena uticaja na životnu sredinu  i Liste projekata za koje se može zahtevati  ako je snaga hidroelektrane veća od 1 MW.

U rešenju od 10. maja užičke uprave dodaje se da   se navedeni projekat “ne realizuje u zaštićenom prirodnom dobru i drugim područjima posebne namene”.

Užička Uprava za urbanizam je za gradnju MHE Ravni izdala dozvolu 25.1.2017. godine u kojoj se kaže da nije potrebna izrada Studije procene uticaja na životnu sredinu za MHE Ravni instalisane snage 470 KW sa cevovodom dužine 2609 metara i prečnika 900/800 milimetara   sa mašinskom zgradom i vodozahvatom sa taložnicima.