Pocetna Sport Počeo Xross Hard Enduro svetski šampionat na Zlatiboru

Počeo Xross Hard Enduro svetski šampionat na Zlatiboru

754
0
Podelite

Svečanim otvaranjem na Kraljevom trgu i kvalifikacijama na poligonu počela je prva trka Svetskog šamponata u motociklizmu koja se održava u Srbiji, a deo je najjačeg Svetskog takmičenja za hard enduro motocikle.

Miris benzina, zvuk motora i neverovatna veština vozača privukli su pažnju na poligonu sa balvanima i kamenjem ispod skijališta Obudojevica. Ovo je bio samo uvod Xros Hard enduro relija, kako je zvaničan naziv trke Svetskog šampionata koja se pod pokroviteljstvom Svetske motociklističke federacije prvi put održava u Srbiji. Prethodno je na Kraljevom trgu četvorodnevni trkački spektakl zvanično otvoren, a predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je rekao da je ovo veliki događaj za malu opštinu.

Učesnicima i medijima su se obratili Vinfrid Keršagl ispred FIM Hard Enduro Svetskog šampionata i Bratislav Đurić ispred Xrossa, srpske organizacije koja je posle osam godina rada dobila domaćinstvo trke Svetskog kupa u motociklizmu. Dobrodošlicu je poželela i ministarka turizma, trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić.

Na takozvanom prologu posmatrače je svojim stilom najviše oduševio Britanac Bili Bolt, koji brani titulu FIM hard enduro šampiona iz prošle godine. Finale prologa vozilo je 16 najboljih vozača, u formaciji 1 na 1 na ispadanje sve dok na poligonu nije ostao najbolji među njima. Danas je to bio upravo Bolt koji je ubedljivom pobedom pokazao da se nalazi u dobroj formi.

Zlatibor i Srbija su domaćini druge od ukupno osam trka u FIM hard enduro šampionatu čiji je pokrovitelj Red Bul. Pobedu na prvom takmičenju u Izraelu odneo je Španac Mario Roman, ispred Bolta i legend ovog sporta Grejema Džarvisa.

Prvi trkački dan je u četvrak 19. maja u 8.00 časova na Tari. U petak 20. maja vozi se još 100 kilometara po živopisnim predelima Mokre Gore,dok će se poslednjeg dana u subotu, 21. maja, vozači otisnuti na još 100 km hard enduro vožnje na Zlatiboru. Za svaki trkački dan na svakoj od ove tri planine organizatori će označiti tačke na kojima će gledaoci moći da posmatraju prolazak vozača. Te tačke biće ograđene i publici je strogo zabranjeno da se kreće ostalim delovima trase koji nisu obeleženi kao mesta za posetioce. Svečano proglašenje pobednika Xrossa biće održano na Kraljevom trgu u 18 časova u subotu, 21. maja.