Pocetna Kultura Fotografija i crtež

Fotografija i crtež

614
0
Podelite

U galeriji „Reflektor“ u bivšoj kasarni u Krčagovu, u subotu, 21. maja, otvorene su dve samostalne izložbe umetnika koji se prvi put predstavljaju u Užicu. Srđan Veljović predstavlja svoj projekat „Migracije“ kroz nekoliko grupa raznolikih fotografija, a Nataša Kokić „Da li misliš da je ovo dovoljno?“ koji čine radovi koji su nastali u proteklih nekoliko godina, mahom crteži većeg formata, rađeni ugljenom i olovkama u boji

Srđan Veljović (1968) je projekat Migracije inicijalno postavio 2018. godine i u žiži je bila privlačnost Nemačke gde je notirao glavne tokove migracije u prostornom smislu; motive, načine i kada je spekulisao o mogućim ishodima procesa. Sada je projekat proširen i bavi se migracijama u vremenu.

Srđan Veljović je fotograf, konceptualni dokumentarista, završio je Elektrotehnički fakultet, član je ULUS-a. Do sada je realizovao brojne projekte: Arhitektura i fašizam, Lep život kao eksces, Nebo, Granice roda, Ekonomija moći heteroseksualne veze, Zid, 30 godina, Višestrukost, samosvojnost, Higijena pročišćavanje, Priroda bez društva, Ogled o istoriji i drugi. Izlagao je više puta grupno i samostalno u Srbiji, Makedoniji, Hrvatskoj, Bosni, Sloveniji, Crnoj Gori, Rumuniji, Albaniji, Austriji, Nemačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama.

Nataša Kokić (1979) u okviru projekta Da li misliš da je ovo dovoljno? izlaže radove koji su nastali u proteklih nekoliko godina. Mahom su to crteži većeg formata, rađeni ugljenom i olovkama u boji čija je zajednička tema sistem kao mehanizam kroz koji društvo funkcioniše. „Koristeći crtež kao osnovni medijum, Nataša gradi postavke kao da su produžetak samog rada, preklapajući crteže i ponekad gradeći od individualnih radova celine“, navodi se u katalogu izložbe.

Nataša Kokić je diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti, gde je i magistrirala. Izlaže na grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Boravila je na Islandu, u Holandiji, Norveškoj, Americi i Srbiji u okviru rezidencijalnih programa i dobitnica je nagrada „Dimitrije Bašičević Mangelos“ (2014) i „Vladimir Veličković“ nagrade za crtež (2013). Radi kao asistent na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.